Glas Javnosti

Teror na severu Kosova i Metohije: Kurti je zatvaranjem prelaza izazvao nestašice među srpskim stanovništvom

Vesti
Autor: Glas javnosti

Prištinske vlasti na mnogim lokalnim pravcima postavile betonske barikade.

Privremene prištinske institucije su na severu Kosova i Metohije zatvorile više od 20 alternativnih ruta, pa je tako, pod parolom suzbijanja nelegalnih aktivnosti, više hiljada Srba u opštinama Leposavić i Zubin Potok sprečeno da se kreće do svojih kuća, imanja, posla, škole i lekara, što još jedan vid sprečavanja normalnog života na tom prostoru.

Prištinske vlasti na mnogim lokalnim pravcima postavile betonske barikade.

Više od 20 alternativnih ruta podno Rogozne i Kopaonika, koje Priština vidi kao „put šverca“, a za Srbe su put preživljavanja i prečica do gradova u centralnoj Srbiji, blokirano u rasponu od mesec dana.


Kurti je zatvaranjem prelaza za ulazak srpske robe iz pravca centralne Srbije izazvao nestašice među srpskim stanovništvom, već je i odlučio da meštane ovih krajeva spreči da proizvode hranu ili prikupe ogrev za zimu.

Jedan penzionisani prosvetni radnik iz sela s leve strane reke Jošanice, kojem je imanje sada s druge strane barikade, rekao je da na tom prostoru žive u logoru i da se ni noću ne osećaju bezbedno.

"Dosta nam je priče. Mi ovde živimo u logoru. Sad su nas ogradili. To što danonoćno idu gore-dole, u onim borbenim vozilima, to je isto posebna priča. Zaređali se pa traže neko oružje. Pretresi, hapšenja.. Da živimo u čekanju da nas hapse. Da nam upadaju u kuće ", rekao je on.

Takođe, i jedan mladić je za taj list rekao koliko je situacija teška na prostoru KiM.

"Šta više da pričamo, Odsečeni smo od sveta. Od matice. Nismo išli u Novi Pazar da švercujemo, nego odemo kod rodbine, idemo kod lekara. Nekad nešto i kupimo",  rekao je on.


Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR