Glas Javnosti

Kosovska privreda na ivici bankrota

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kosmetska privreda je od dolaska sadašnje vlade stagnirala.

Poznavaoci ekonomskih prilika na Kosovu i Metohiji navode da su obećanja privremenih prištinske vlade Albina Kurtija bila mnogo veća od onoga što je realno u životu ostvareno. Umesto napretka, kosmetska privreda je od dolaska sadašnje vlade stagnirala.

Predsednik Kosovske poslovne lige Besart Drešaj rekao je da je ono što zabrinjava i mali procenat kapitalnih investicija, kao i nedostatak političke stabilnosti zbog čega nema dovoljno stranih investitora.

„U 2022. godini, ali i 2023, obavešteni smo o izuzetno malom procentu realizacije, u ovoj godini to je 27,8 odsto realizacije kapitalnih investicija što je zabrinjavajuće”, rekao je Drešaj, piše Ekonomija onlajn.


A bivši predsednik Privredne komore Kosova Safet Grdžaliju saglasan je da je procenat ostavrenih kapitalnih investicija zabrinjavajuć. Izvršna vlast je više obećala tokom kampanje nego što je ispunila, kazao je i dodao da nažalost u poslednje dve godine nema pozitivnih stvari u kosovskoj privredi.

„Bez političke stabilnosti nemoguće je imati strane investitore, grantove i donacije. Sa Kosova i Metohije ne beže u najvećem broju oni bez posla, već porodice koje nemaju ekonomsku stabilnost, a ono što još više utiče na neuspeh koji vidim jeste nedostatak istinskog dijaloga između pozicije i opozicije”, kaže Grdžaliju.

Ukazuje da je nekorišćenje 730 miliona evra iz budžeta najveća šteta koja se pravi privatnom sektoru.

„Sama činjenica da imamo neiskorišćeni budžet od blizu 730 miliona evra, što znači nedostatak projekata ili realizaciju kapitalnih projekata, najveća je kazna kojom se kažnjavaju građani, posebno privatni sektor”, naveo je Grdžaliju.



Glas javnosti/P02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR