Glas Javnosti

Kancelarija za KiM: Crkva u Suvom Dolu opljačkana uoči slave hrama

Vesti
Autor: Glas javnosti

Kancelarija za Kosovo i Metohiju je saopštila danas da je u mešovitom naselju Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice obijena crkva Svete Petke i to noć uoči obeležavanja hramovne slave.

Na crkvi su obijena vrata i isprevrtane sveće, a pljačku je prvi uočio sveštenik crkve koji je jutros poranio da se pripremi za služenje svete liturgije i on je ovaj slučaj odmah prijavio policiji.

Crkva Svete Petke se i ranije često nalazila na meti vandala i ekstremista, a u mestu Suvi Do više puta je napadana i ambulanta.

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kako se navodi, pljačka se desila samo dva dana nakon što je na ambulanti ispisan grafit terorističke "UČK".

"Umesto da danas u miru i radosti proslave praznik, žitelji ovog sela sa zebnjom strahuju od novih napada i provokacija i pitaju se zbog čega ne mogu u miru da obeleže svoje verske svetkovine. Srpska pravoslavna crkva jedan je od stubova opstanka našeg naroda na Kosovu i Metohiji, a naše Crkve mesta zbora i okupljanja srpskog naroda u kojima bi trebalo da se osećaju bezbedno", navodi se u saopštenju.

Ističe se da ovakvi incidenti pokazuju da zapaljive izjave iz Prištine i prisustvo tzv. Kosovske policije na severu samo "sokole" izgrednike da udaraju na objekte koji su od vitalnog značaja za opstanak Srba na njihovim vekovnim ognjištima.

Srpska lista: Kfot i Euleks da povećaju prisustvo na severu Kosovu i Metohiji

Srpska lista najoštrije je osudila seriju incidenata u selu Suvi Do, od kojih je poslednji jutrošnje skrnavljenje crkve Svete Petke i s tim u vezi zatražila od Kfora i Euleksa da povećavu svoje prisustvo na severu KiM.

Iz Srpske liste su saopštili da najoštrije osuđuju seriju incidenata u selu Suvi Do, nadomak Kosovske Mitrovice, koji su, kako navode, uznemirili stanovnike ovog sela, ali i sve Srbe na Kosovu i Metohiji. Nakon vandalizma na prostorijama seoske ambulante jutros je oskrnavljena i crkva Svete Petke, na dan kada se u toj svetinji proslavlja seoska slava Sveta Petka Trnova.

"U ime srpskog naroda koji je opredeljen za mir, dijalog i toleranciju zahtevamo da se poveća prisustvo međunarodnih snaga, Kfora i Euleksa na severu Kosova i Metohije, posebno na mestima u kojima su se do sada dogodile desetine napada na Srbe", istakli su iz Srpske liste.

Iz Srpske liste su rekli da je pasivnost Kfora i Euleksa kontraproduktivna, jer sa jedne strane šalje poruku Srbima da nisu zainteresovani da ih zaštite, a sa druge strane napadačima da su Srbi ostavljeni na milost i nemilost, čime se stvara atmosfera nekažnjivosti zločina nad Srbima, pa se mogu očekivati novi napadi.

Podsetili su da su mesecima unazad govorili da će antisrpska retorika i laži protiv Srba i Srpske pravoslavne crkve podstaći nasilje nad srpskim narodom nad svetinjama čemu po njihovim rečima, upravo svedočimo.

"Nažalost i tada kada smo upozoravali i sada kada svedočimo tim napadima nema reakcije ni kosovskih institucija ni međunarodnih predstavnika. Šta više, neki međunarodni zvaničnici su iznošenjem brutalnih laži očigledno doprineli da se napadaju i Srbi i SPC", piše u saopštenju.


Glas javnosti/T01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR