Glas Javnosti

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Milović: Odluka Prištine o zabrani isporuke LEKOVA ugrožava i otežava život Srba

Vesti
Autor: Glas javnosti

Zamenik direktora KBC u Severnoj Mitrovici i bivši gradonačelnik opštine Zvečan Dragiša Milović kaže da je zabrana isporuke robe i lekova iz centralne Srbije na Kosovo još jedan u nizu jednostranih poteza kosovskog premijera Aljbina Kurtija, sa ciljem da još više oteža život Srbima, kako bi uvideli da nema perspektive i kako bi napustili svoja vekovna ognjišta.

Milović u intervjuu za Novosti ističe da KBC "Kosovska Mitrovica" sa 500 postelja pruža usluge pacijentima i Srbima, ali i Albancima.

“Ovih dana trošimo poslednje rezerve lekova, da bude samo jedan hitna operacija ili neki udes sa nekoliko povređenih, ne znam da li bismo imali dovoljno za hitan prijem. Apelujemo na međunarodnu zajednicu da utiče na Prištinu da se ova odluka povuče, jer se nama krše osnovna ljudska prava”, kaže Milović.

On dodaje da su zbog odluke Kurtija o embargu životi ljudi ugroženi. Milović napominje, da su time narušeni životi dece, hroničnih i onkoloških pacijenata, kao i dijabetičara.

"Imali smo sastanak sa predstavnicima Kfora. To su vojnici, njihovo je bilo da čuju i zapišu ono sa čim se suočavamo i da proslede na neke druge adrese. Nadamo se da će međunarodna zajednica reagovati ovoga puta, iako smo svedoci njihovih dvostrukih standarda. Moram da napomenem, da su oni pozdravili samo povratak Albanaca na KiM, iako bi, po Rezoluciji 1244, svim trebalo da se omogući povratak. Nažalost, Srbi i mnogi nealbanci se nisu vratili svojim kućama", naglašava Milović.

Vlasti u Prištini najavili su povlačenje 25 odsto specijalaca iz opštinskih zgrada iz četiri opštine. Da li je to još jedan blef Kurtija i je li dovoljno da Srbi preispitaju svoje odluke?

Miroslav Lajčak je, bez ikakvih osnova, najavio da je to prvi pozitivan korak za deeskalaciju, ali za srpski narod je to  apsolutno nedovoljno za deeskalaciju. Da bi se situacija smirila i vratila u neku normalu, ne možemo se igrati procentima. Potrebno je da se svi lažni gradonačelnici i specijalne jedinice povuku, jer ne vidimo razloga da one uopšte budu na severu. Specijalne jedinice ni po jednom sporazumu, ne mogu da budu stacionirane na severu, a kamoli u opštinskim zgradama. Drugi uslov za deesakalaciju je da se na slobodu puste svi uhapšeni Srbi koji su hapšeni uz prebijanje, i treći, da se formira ZSO, u skladu sa sporazumima iz 2013. i 2015. godine.



Kako ste prihvatili ocene iz Izveštaja EU u kom se za tenzije na Kosou krive Srbi jer su napustili institucije i postavljali barikade?

To su nekorektne izjave koje dolaze od onih koji su svojim činjenjem i nečinjenjem, doprineli da se ova kriza, koja traje dva meseca produbi. Oni su prećutno bili saglasni da se održe izbori, dozvolili su da specijalci upadnu sa drugim cevima u opštinske zgrade, da se upotrebom sile sa svojih radnih mesta izbace zaposleni, da građani ne mogu da ostvare svoja prava kada je reč o opštinskoj upravi. 

Ima li naš narod snage da se odupre, ukoliko Kurti reši i silom da zauzme sever Kosova?

Mi Srbi živimo na svojoj zemlji i svom imanju, ništa tuđe nismo uzeli. Ova kriza se ne može rešiti silom, već samo dogovorom obe strane uz uvažavanje interesa i jednih i drugih. Ne može jedna strana da dobije sve, a druga ništa. Tu nema mira i bezbednosti ako neko želi silom da nametne svoje rešenje. Mi se nadamo da bi pripadnici Kfora po Rezoluciji 1244 bili prvi zaštitni faktor, ali ako oni to ne žele, nemaju snage, mi se uzdamo u našu matičnu Srbiju. Predsednik Vučić više puta je rekao da neće biti pogroma, nove "Oluje", da se silom i nasiljem ne može ništa. Iskreno, umereni sam optimista, možda se nekima žuri, ali mi moramo biti strpljivi i mudri.

Eskobar je nedavno u Kongresu pozvao Beograd da se ne protivi članstvu Kosova u svim međunarodnim institucijama što uključuje i UN. Ako SAD ruši naše crvene linije, da li je kucnuo čas da se konkretnije obratimo za pomoć Rusiji i Kini?

Smatram da je dobro što je predsednik Srbije zatražio da se o problemu razgovara u SB UN. Rezolucija 1244 je na snazi, to je pravo mesto da se čuju naši problemi sa kojima se suočavamo od 1999. godine. Tu su Kina i Rusija, zemlje sa pravom veta. Dobro je da se čuju naše brige, Srbije i Srba koji žive na KiM. Da Srbija ima svoje crvene linije, da nema priznavanja nezavisnosti Kosova, prijema u UN, i da su to stvari o kojima ne može i ne treba da se pregovara. Videćemo da li će zahtev da se ovo pitanje razmatra u UN, biti prihvaćen. Moramo ukazati na težinu situacije u 21. veku, da imamo pravo da živimo kao sav normalan svet.

Glas javnosti/V02S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR