Glas Javnosti

Za Putina će se glasati i u Americi

Svet
Autor: Glas javnosti

Rusija planira otvaranje biračkih mesta u SAD-u za predsedničke izbore u martu, saopštio je danas ruski ambasador u Vašingtonu, Anatolij Antonov.

Ova najava dolazi u vreme kada su odnosi između Rusije i SAD-a na najnižem nivou od Hladnog rata, usled sukoba u Ukrajini.

Iako je Rusija suočena sa nizom zapadnih sankcija zbog napada na Ukrajinu 2022. godine, još uvek nije doneta odluka o otvaranju biračkih mesta u evropskim zemljama koje se smatraju "neprijateljskim". Predsednički izbori su zakazani za 17. mart, a predsednik Vladimir Putin, koji je na vlasti od 2000. godine, najavio je nameru da se kandiduje za peti mandat.


Ambasador Antonov izjavio je da planiraju otvoriti tri biračka mesta u SAD-u: u ruskoj ambasadi u Vašingtonu, kao i u konzulatima u Njujorku i Hjustonu. Međutim, odluka o biračkim mestima u Evropi još uvek nije doneta, a portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova, Marija Zaharova, najavljuje da će odluka biti saopštena pre kraja januara.


Sjedinjene Države su pružile podršku Ukrajini isporukom oružja protiv ruskih snaga, dok su zapadne zemlje uvele teške ekonomske sankcije Moskvi. Ova situacija dodatno naglašava izazove i kontroverze vezane za predstojeće izbore, posebno u kontekstu slomljene opozicije u Rusiji. Ukoliko Putin pobedi, ostao bi na vlasti najmanje do 2030. godine, kada će imati 78 godina.

Glas javnosti/I01H 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR