Glas Javnosti

SULUDA ODLUKA AMERIKE: Uvela novih 500 SANKCIJA RUSIJI zbog rata u Ukrajini i smrti Navaljnog!

Svet
Autor: Glas javnosti

Američki predsednik Džo Bajden saopštio je danas da su SAD uvele novih 500 sankcija protiv Rusije zbog invazije na Ukrajinu i smrti opozicionara Alekseja Navaljnog.

- Danas objavljujem više od 500 novih sankcija Rusiji zbog njenog osvajačkog rata protiv Ukrajine i zbog smrti Alekseja Navaljnog, koji je bio hrabri antikorupcijski aktivista i Putinov najžešci opozicioni lider.

Ove sankcije ce biti usmerene na pojedince povezane sa zatvaranjem Navaljnog, kao i na ruski finansijski sektor, odbrambenu industrijsku bazu, mreže nabavki i one koji izbegavaju sankcije na više kontinenata - istakao je Bajden, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Dodao je da će sankcije obezbediti da Putin "plati još veću cenu za svoju agresiju u inostranstvu i represiju kod kuće".


Džaba sve, Rusija će ostvariti sve svoje interese: Vladimir Putin   (Foto: Jutjub)

Pored toga, Bajden je naveo da Amerika uvodi nova ograničenja izvoza za skoro 100 subjekata zbog pružanja podrške ruskoj ratnoj mašineriji.

- Istorija nas posmatra. Neuspeh podrške Ukrajini u ovom kritičnom trenutku neće biti zaboravljen. Sada je vreme da budemo čvrsto uz Ukrajinu i da budemo ujedinjeni sa našim saveznicima i partnerima. Sada je vreme da se dokaže da se Sjedinjene Američke Države zalažu za slobodu i nikome se ne klanjaju - zaključio je Bajden.

Savet EU usvojio 13. paket sankcija

Savet Evropske unije danas je, povodom druge godišnjice rata u Ukrajini, usvojio 13. paket pojedinačnih i ekonomskih sankcija EU protiv Rusije.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o restriktivnim merama protiv "Putinovog režima, onih koji su odgovorni za održavanje njegovog nezakonutog, ničim izazvanog i neopravdanog agresorskog rata i onih koji to značajno podržavaju".

U okviru 13. paketa sankcija uvode se restriktivne mere za dodatnih 106 pojedinaca i 88 subjekata koji su, kako se tvrdi, "odgovorni za radnje koje podrivaju ili ugrožavaju teritorijalni integritet, suverenitet i nezavisnost Ukrajine", čime se na crnoj listi EU u vezi sa ovim akcijama sada nalazi više od 2.000 pojedinaca i entiteta.

U saopštenju se navodi da se nove sankcije prvenstveno odnose na vojni i odbrambeni sektor i povezane pojedince, "uključujući one koji su uključeni u isporuku naoružanja Severne Koreje Rusiji", kao i na članove pravosuđa, lokalne političare i ljude odgovorne za, kako se tvrdi, "ilegalnu deportaciju i vojno prevaspitavanje ukrajinske deca".


Pojedinci i subjekti koji su na listi sankcija podležu zamrzavanju imovine, a građanima i kompanijama EU zabranjeno je da im stave sredstva na raspolaganje.

Fizička lica, uz to, podležu i zabrani putovanja, koja im onemogućava ulazak ili tranzit preko teritorija EU.

Kada je reč o uvozno-izvoznim kontrolama i restrikcijama, Savet je dodao 27 novih subjekata na listu onih koji, kako se tvrdi, direktno podržavaju ruski vojni i industrijski kompleks u ratu protiv Ukrajine i oni će biti predmet strožih izvoznih ograničenja u vezi sa robom i tehnologijom dvostruke namene, kao i robom i tehnologijom koji bi mogli da doprinesu tehnološkom unapređenju ruskog odbrambenog i bezbednosnog sektora.

Kako se tvrdi, neki od ovih subjekata nalaze se u trećim zemljama kao što su Indija, Šri Lanka, Kina, Kazahstan, Tajland, Turska i Srbija i "uključeni su u zaobilaženje trgovinskih ograničenja, drugi su ruski subjekti uključeni u razvoj, proizvodnju i snabdevanje elektronske komponente za ruski vojni i industrijski kompleks".

Brisel je na listu zabranjenih artikala dodao i komponente za razvoj i proizvodnju bespilotnih letelica i ograničenja na izvoz robe "koja posebno doprinose unapređenju ruskih industrijskih kapaciteta, kao što su električni transformatori".

Velika Britanija je današnjim odlukom dodata na listu zemalja partnera koje primenjuju set restriktivnih mera na uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, kao i set mera kontrole uvoza koje su suštinski ekvivalentne merama EU.

Glas javnosti/T01S


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR