Glas Javnosti

Situacija na frontu je nosilac pregovora, Zelenski se tu ništa ne pita

Svet
Autor: Glas javnosti

Pregovori o sukobu u Ukrajini, ako do njih dođe, neće se zasnivati na "formuli" Zelenskog-Moskva i Kijev će pregovarati na osnovu situacije na frontu i političko-geografske realnosti, tvrdi neimenovani izvor u Moskvi.

"Formula mira" koju je predložio ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski ili "kopenhški format" neće biti osnova za pregovore Rusije i Ukrajine, navodi izvor.

Bez Rusije, ni jedan razgovor o Ukrajini nema smisla, kaže on i podseća da je Kijev sam sebi zakonom zabranio pregovore sa Rusijom, dok istovremeno Zapad snabdeva Ukrajinu naoružanjem za terorističke napade.


Diplomatski izvor u Ankari za rusku agenciju kaže da Turska još ne vidi spremnost Zapada za pregovore o rešavanju sukoba u Ukrajini i da postoji opasnost da situacija dođe u ćorsokak.

Podsetio je na reči turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana koji je više puta ponovio da u mirovnom procesu nema gubitnika i dodao da bi nastavak pregovora u okviru Istambulskog procesa mogao da doprinese prekidu vatre.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova odbacuje "formulu mira Zlenskog", ističući da je predlog apsolutno neostvariv – zahteva obnavljanje teritorijalnog integriteta Ukrajine, da joj se daju garancije bezbednosti i da se formira specijalni tribunal za istragu "ratnih zločina" koji se pripisuju Rusiji. Kremlj ovu inicijativu smatra potpuno odsečenom od stvarnosti.


- Ako Kijev zaista želi pregovore, nisu mu potrebni nikakvi veliki, teatralni postupci, već samo da ukine zakon o zabrani pregovora. Pritom, rešenje je moguće samo ako se poštuju bezbednosne garancije Rusije - dodao je Putin.

Moskva je takođe više puta isticala da ispunjavanje ciljeva Specijalne vojne operacije ostaje njen apsolutni prioritet.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR