Glas Javnosti

REPRIZA IZBORA: Bajden i Tramp osigurali predsedničke nominacije

Svet
Autor: Glas javnosti

Aktuelni predsednik SAD Džozef Bajden i bivši predsednik Donald Tramp osigurali su predsedničke nominacije svojih stranaka za izbore u novembru. Iako se trka za Belu kuću nastavlja, Bajden i Tramp su "prešli prag" i izborili nominacije svojih stranaka.

Bajden je na stranačkim izborima do sada dobio više od 1.968 glasova delegata, što je bilo potrebno za predsedničku nominaciju demokrata.

Tramp je osvojio neophodnih 1.215 glasova republikanaca za nominaciju.

Njihove nominacije će biti ozvaničene na stranačkim konvencijama ovog leta.

Prema američkom izbornom procesu, na osnovu rezultata stranačkih izbora u pojedinačnim državama kandidatima se dodeljuju delegati, objašnjava Glas Amerike.


(Foto: Jutjub)

Da bi osigurao nominaciju, kandidat mora da ima određen broj delegata koji se zatim i formalno izjašnjavaju na stranačkim konvencijama.

Prvi put od 1912. kandidati dva američka predsednika

Bajden nije imao ozbiljnog rivala u trci za predsedničku nominaciju, uprkos niskoj popularnosti i zabrinutosti birača u pogledu njegovih godina.

Deo demokrata takođe protestuje zbog Bajdenove podrške Izraelu u ratu protiv Hamasa u Gazi. Njegovi saveznici ipak se nadaju da će ga podržati demokratska baza i nezavisni birači koji se plaše drugog Trampovog predsedničkog mandata.

Ishod republikanskih izbora u utorak takođe je bio unapried poznat, posebno nakon što se prošle nedelje iz izborne trke povukla jedina Trampova rivalka Niki Hejli.


Posle izbora u utorak u četiri države, uključujući i Havaje, više nema sumnje da će Bajden i Tramp ponovo biti u trci za predsednika na izborima 5. novembra, iako nije održana ni polovina stranačkih izbora.

To će biti prvi put od 1912. godine da su kandidati na izborima dva američka predsednika, prenosi AP.

Takođe, prvi put od 1956. godine da su isti kandidati u dva izborna ciklusa. Tada je republikanski predsednik Dvajt Ajzenhauer po drugi put porazio bivšeg demokratskog guvernera Ilinoisa Adlaija Stivensona.

Glas javnosti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR