Glas Javnosti

RADIKALAN ZELENSKI : Smenio ambasadora u Britaniji, nakon što ga je ovaj javno kritikovao

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Volodimir Zelenski razrešio je Vadima Pristajka sa mesta ukrajinskog ambasadora u Britaniji, nekoliko dana nakon što je izaslanik javno kritikovao predsednika.

U naredbi predsednika u petak, u kojoj se navodi da je Pristajko takođe smenjen kao predstavnik Ukrajine u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, nije dat razlog za smenu.

U intervjuu za Skaj njuz prošle nedelje, Pristajko je upitan o primedbama odlazećeg britanskog ministra odbrane Bena Volasa, koji je sugerisao da bi Кijev trebalo da pokaže više zahvalnosti za isporuke oružja od svojih saveznika za borbu protiv ruskih okupacionih snaga.

Zelenski je odgovorio da je Ukrajina uvek bila zahvalna Britaniji, svom postojanom savezniku.

Britanski mediji su takođe preneli da je Zelenski rekao kako bi „Volas mogao da mu kaže kako da izrazi svoju zahvalnost“ ili „da svako jutro kada ustanemo, zovemo ministra i izrazimo mu svoju zahvalnost“.

Upitan da li je Zelenski bio sarkastičan, Pristajko je za Skaj rekao da je bilo „malo sarkazma“ kada je predsednik „rekao da će se svako jutro buditi i zvati Bena Volasa da mu se zahvali“.

„Ne verujem da je ovaj sarkazam zdrav“, rekao je on, dodajući da Rusi „moraju da znaju da radimo zajedno“.

U nalogu Zelenskog nije navedeno ko će zameniti Pristajka (53), iskusnog diplomatu i bivšeg potpredsednika vlade koji je bio ambasador u Britaniji tri godine.

Glas javnosti/Reuters

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR