Glas Javnosti

PUTIN STIGAO U UJEDINJENE EMIRATE : U Abu Dabiju u diplomatskoj poseti

Svet
Autor: Glas javnosti

Ruski predsednik Vladimir Putin stigao je u Abu Dabi, u kratku diplomatsku posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Saudijskoj Arabiji, javili su ruski mediji.

„Vladimir Putin stigao je u radnu posetu Ujedinjenim Arapskim Emiratima“, javio je Kremlj preko mreže Telegram.

Obe posete i Putinov povratak u Rusiju će, kako je predviđeno, trajati 24 časa pošto ruski predsednik ima planirane obaveze narednog dana.

On je došao u Emirate gde se održava međunarodna konferencija o klimi COP28 iako je protiv njega Međunarodni krivični sud (MKS) izdao nalog za hapšenje vezan za delovanje tokom rata u Ukrajini

Ni Saudijska Arabija ni Emirati nisu potpisnici osnivačkog ugovora Međunarodnog krivičnog suda što znači da nemaju obavezu da privedu Putina zbog naloga za hapšenje, prema kome se on optužuje da je lično odgovoran za otmicu ukrajinske dece tokom ruskog rata u toj zemlji.

Ipak on dolazi u posetu u vreme kada UN policija patrolira delom Ekspo sitija u Dubaiju koji se smatra međunarodnom teritorijom za ovogodišnju UN konferenciju o klimi COP28.

Njegova poseta ukazuje na proširenje poslovnih veza Emirata sa Rusijom od kada su opsežne zapadne sankcije pogodile Moskvu zbog rata u Ukrajini, navodi AP.

U najavi Putinovog puta koji je objavila novinska agencija Tass rano jutros ne ukazuje se da bi ;Putin ;mogao da dođe na mesto gde se održava COP28, već, po rečima Putinovog savetnika Jurija Ušakova, Putin će sleteti u Abu Dabi, a po sletanju će imati „sastanak u palati“ i bilateralne razgovore sa vođom Emirata šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom.

Kremlj je saopštio da će tokom obe posete u centru biti bilateralni odnosi, ali i međunarodne teme kao što je izraelsko-palestinski sukob, njegov pogled na situaciju u Ukrajini i energetska saradnja.

Iz Abu Dabija Putin će otići u Rijad gde će učestvovati u proširenim razgovorima dve delegacije a zatim će imati bilateralni susret sa saudijskim prestolonaslednikom princom Mohamedom bin Salmanom al Saudom.

Putin nije posetio bliskoistočne zemlje od početka pandemije kovida 19. Poslednji put je posetio region, Emirate i Saudijsku Arabiju 2019, ali održava redovne kontakte sa arapskim vođama na margini drugih međunarodnih događaja

Niz zapadnih vođa koji podržavaju Ukrajinu govorilo je na samitu COP28 neposredno pre najavljenog Putinovg dolaska. Govorio je i beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko, dugogodišnji Putinov saveznik.

Od kada je Međunarodni krivični sud podigao optužnicu protiv njega u martu, zbog „deportacije“ ukrajinske dece, Putin je smanjio svoja inostrana putovanja. Nije prisustvovao poslednjim samitima G20 i Briksa.

On je početkom novembra ipak otišao u Kazahstan i u oktobru ga je primio saveznik Si Đinping u Kini, na margini foruma Novi putevi svile. Nekoliko dana pre tog puta u Peking on je bio u Kirgistanu, još jedna zemlja saveznica Moskve, u prvo putovanje u inostranstvo od kada je izdat nalog za hapšenje.

Glas javnosti/B06S/AP

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR