Glas Javnosti

PREDSEDNIK LETONIJE POLOŽIO ZAKLETVU: Prvi gej predsednik država članica EU

Svet
Autor: Glas javnosti

Dugogodišnji ministar inostranih poslova Letonije Edgars Rinkevič položio je zakletvu kao predsednik te zemlje, a mediji prenose da je on prvi gej predsednik neke države članice Evropske unije (EU).

Rinkevič je bio ministar spoljnih poslova od 2011. godine, a u inauguracionom govoru obećao je da će nastaviti da podržava Ukrajinu u ratu protiv Rusije.

Spoljna politika Letonije nema vremena za greške, a on će delovati brzo, odlučno i mudro.


Rinkevič je ohrabrio mlade Letonce da „razbiju stakleni plafon“, ocenjujući da je nejednakost značajan problem.

Tokom mog predsedavanja, zalagaću se za stvaranje moderne i jake Letonije, za legalnu i pravednu Letoniju, za dobrobit ljudi, za inkluzivno i uvaženo društvo. Moguće je da svi zajedno to postignemo, rekao je letonski predsednik.

Rinkevič je preuzeo dužnost od Egilsa Levitsa i predstavljaće Letoniju na samitu NATO sledeće nedelje u Vilnjusu u Litvaniji.

Pozicija predsednika u Letoniji je uglavnom ceremonijalna, ali on može da stavi veto na zakone i raspiše referendum o nekom pitanju.

U vladama zemalja EU i do sada bilo homoseksualaca na visokim pozicijima, poput sadašnjeg premijera Lukmebruga Gzavijea Betela, ali nikada nije bilo gej predsednika.


Rinkevič je javno objavio da je gej 2014. godine i od tada je glasni pobornik LGBT prava.

Gej brakovi su nezakoniti u Letoniji, iako je ustavni sud zemlje prošle godine priznao istopolne zajednice.

Letonija je jedna od tri baltičke države, uz Litvaniju i Estoniju, koje su se pridružile EU 2004. godine posle raspada Sovjetskog Saveza, prenosi N01S.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR