Glas Javnosti

NEVIĐENA AKCIJA DO SADA : Moldavija proteruje ruske diplomate zbog špijunskog skandala

Svet
Autor: Glas javnosti

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije saopštilo je da je obavestilo Rusiju da će 45 članova osoblja iz njene ambasade u Kišinjevu biti proterano zbog "neprijateljskih akcija" protiv Moldavije, što je još jedan znak pogoršanja odnosa između dve zemlje usred ruskog rata protiv Ukrajine.

Ministarstvo je navelo da je odluka zasnovana na „brojnim neprijateljskim akcijama“ prema Moldaviji, „koje nisu u vezi sa diplomatskim poslovima, kao i pokušajima da se destabilizuje zemlja“.

Odluka da se smanji broj diplomata i administrativno-tehničkog osoblja dolazi nekoliko dana nakon što su dva lokalna medija objavila zajedničko istraživanje u kome tvrde da bi desetine satelitskih antena postavljenih na krovu ruske ambasade mogle da se koriste za špijuniranje.

Ruski ambasador u Moldaviji pozvan je danas na razgovor nakon objavljivanja novinskog izveštaja, dok Moskva ima rok do 15. avgusta da ispoštuje odluku, saopštilo je ministarstvo. Ukupno će biti pogođeno 22 diplomate i 23 člana administrativnog osoblja.

Portparol vlade Moldavije Danijel Volda danas je izjavio na konferenciji za štampu da ograničavanje broja ruskih diplomata ; „stvara situaciju u kojoj će manji broj osoba biti u prilici da destabilizuje našu zemlju“.

„U okolnostima kada zaposleni nisu uključeni u unapređenje bilateralnih odnosa, postaje očigledno da je njihova diplomatska i administrativno-tehnička zastupljenost nepotrebna“, rekao je on.

Na današnjoj konferenciji za štampu, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova nazvala je ovaj potez „još jednim korakom u urušavanju bilateralnih odnosa“ i dodala je da „neopravdane i neprijateljske akcije neće ostati bez odgovora“.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. godine, vlasti Moldavije su više puta optuživale Moskvu da pokušava da destabilizuje zemlju, koja je bila sovjetska republika do 1991. godine, dok je prošle godine postala kandidat za člana Evropske unije.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR