Glas Javnosti

Nemačka odobrila desetostruko povećanje izvoza oružja u Izrael

Svet
Autor: Glas javnosti

Nemačka vlada odobrila je domaćim kompanijama isporuku oružja i vojne opreme Izraelu u vrednosti skoro deset puta većoj nego u celoj 2022. godini, pokazuju podaci Ministarstva ekonomije.

Vlada je do 2. novembra izdala dozvole za izvoz oružja u Izrael u vrednosti od skoro 303 miliona evra, pokazuju podaci koje je dpa danas dobila od Ministarstva privrede.


Iznos je skoro 10 puta veći nego u celoj prošloj godini, kada je odobrena isporuka naoružanja u vrednosti od oko 32 miliona evra.
Skoro 85 odsto od 218 izvoznih dozvola, njih 185, izdato je nakon napada palestinske militantne grupe Hamas 7. oktobra na Izrael.


„Posle terorističkog napada Hamasa na Izrael, nemačka vlada, s obzirom na trenutnu situaciju, daje prioritet zahtevima za izvoz vojne opreme u Izrael i njihovo rešavanje“, saopštilo je ministarstvo.

Ministarstvo privrede mora da odobri izvoz oružja u dogovoru sa Ministarstvom spoljnih poslova i Kancelarijom za kontrolu izvoza (BAFA). U posebno osetljivim slučajevima u proceduru je uključen i Nemački Savet bezbednosti.


Prema dostavljenim informacijama, rakete i artiljerijske granate čine oko šest odsto odobrenog izvoza, čija je vrednost nešto manja od 19 miliona evra.


Najveće učešće u izvozu ima oprema poput oklopnih vozila, vojnih kamiona i sigurnosnog stakla, čija je vrednost isporuka oko 284 miliona evra. U principu, Vlada ne objavljuje detalje o isporukama niti konkretne podatke o izvezenim proizvodima, delom i da bi identitet proizvođača ostao u tajnosti.


Glas javnosti/I01H

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR