Glas Javnosti

NAPETOST RASTE: Venecuela podiže ulog oko sporne teritorije Gvajane

Svet
Autor: Glas javnosti

Sukob oko regiona bogatog naftom eskalira dok se Venecuela sprema da ga proglasi svojom teritorijom i naređuje istraživanja.

Napetost između Venecuele i Gvajane raste, jer je Karakas rekao da priprema zakon kojim će Gvajanski region Esekibo proglasiti svojim.

Predsednik Venecuele Nikolas Maduro pozvao je u utorak na predlog zakona o stvaranju provincije „Gvajana Esekiba” i naredio venecuelanskim kompanijama da se pripreme da uđu na teritoriju kako bi „odmah” istražile fosilna goriva i minerale. Taj potez je eskalirao tenzije oko sporne teritorije bogate naftom.


Venecuela je decenijama polagala pravo na Esekibo, tvrdeći da reka Esekibo na istoku regiona čini prirodnu granicu i da je istorijski priznata kao takva. Međutim, Esekibo koji zauzima više od dve trećine teritorije Gvajane i dom je za 125.000 stanovnika od ukupnih 800.000, upravlja teritorijom od kada je arbitražno veće odredilo granice 1899.godine.

Najnoviji napori Venecuele da preuzme teritoriju, podstaknuti su otkrićem američke multinacionalne naftne kompanije EkonMobil kada je kompanija 2015.godine pronašla izvore nafte u komercijalnim količinama kod obale Esekiba.


Madurove izjave su usledile nakon kontroverznog referenduma u ​​nedelju za aneksiju teritorije, koji je raspisan nakon što je Džordžtaun u avgustu počeo da prodaje blokove nafte u Esekibu. Karakas tvrdi da je 95 odsto Venecuelanaca glasalo za aneksiju teritorije.

Rezultat referenduma, objavljen u ponedjeljak, usledio je nakon što je Međunarodni sud pravde (ICJ) upozorio Venecuelu da ne preduzima bilo kakvu akciju koja bi mogla promeniti status kvo u regionu.

Međutim, Maduro je na sednici vlade u utorak predložio da se Narodnoj skupštini uputi predlog zakona za stvaranje provincije „Gvajana Esekiba”. Venecuelanski lider je takođe naredio stvaranje lokalnih podružnica javnih naftnih i gasnih kompanija svoje zemlje i dao ultimatum kompanijama koje rade pod koncesijama koje je dala Gvajana da povuku svoje poslovanje.


Pošto Venecuelanske najave ignorišu odluku Međunarodnog suda pravde, Gvajana je upozorila da će se pozvati na članove 41 i 42 Povelje UN - koje mogu odobriti sankcije ili vojnu akciju Saveta bezbednosti UN ako Venecuela "pokuša" da sprovede referendum.

„Svaka akcija ili pokušaj preduzimanja bilo kakve akcije u skladu sa referendumom zahtevaće pribegavanje Savetu bezbednosti UN kao oštećenoj strani“, rekao je državni tužilac Gvajane Anil Nandlal.

„U vojnom smislu, on (SBUN) može odobriti upotrebu oružanih snaga od strane država članica da pomognu u sprovođenju“ naredbi MSP, rekao je Nandlal.


Glas javnosti 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR