Glas Javnosti

MEDIJI USTOLIČILI BAJDENA pre zvaničnih rezultata,i to NIJE PRVI PUT! Truman, Buš i Tramp bili gubitnici, PA PREKO NOĆI POBEDNICI! (FOTO)

Svet
Autor:

"Bajden porazio Trampa", naslov je na naslovnici uglednog dnevnika "Vašington Post", kaže jedan pripadnik društvene mreže koji je pojašnjenjem "dobro će doći za kolekciju" podsetio na slične naslovnice iz dalje i bliže prošlosti baš na temu američkih izbora. Ipak, izgleda sa se istorija izbora kada su se za prvog čoveka Amerike borili Al Gor i Džordž Buš, i te kako ponavlja.

Sve što je na izborima u Americi 2000. godine razdvajalo demokratu Ala Gora i republikanca Džordža V. Buša bilo je par stotina glasova. Tri nedelje nakon što su održani izbori, 26. novembra, država Florida proglasila je Buša pobednikom i 25 glasova elektora pripalo je upravo njemu. Dvadeset godina kasnije izgleda da se situacija ponavlja.

Kako su usledile optužbe za prevaru, sve su bili češći pozivi da se prebroje glasovi, a televizije su povukle preranu pobedu Gora. Rezultat predsedničkih izbora 2000. godine koji su se završili tako tesno nije bio veliko iznenađenje. Prema istraživanjima agencije "Gallup", dogodilo se čak devet promena pozicije tokom jesenje kampanje. Dok je Buš imao malu prednost u poslednjoj nedelji kampanje, Gor je dobio zamah na dan izbora

Inače, mlađi brat Buša, Džeb Buš tada je bio guverner Floride, a to je dodatno potpaljivalo vatru.

Posle tužbi, osporavanja i ponovnog brojanja glasova, Vrhovni sud Floride naložio je ponovno brojanje u svih 67 okruga, na šta je Buš uložio žalbu i slučaj uputio na Vrhovni sud SAD koji je doneo najnotroverzniju odluku u američkoj istoriji.

Pobedom na Floridi, Buš je prestigao u elektorskim glasovima 271-266 i bez ikakvih zakonskih mogućnosti, Gor je priznao poraz.

Buš je tada postao prvi američki predsedednik od Bendžamina Harisa 1888. koji je izgubio u narodnom glasanju, ali ipak pobedio na izborima. Florida je od tada pod budnim okom i najneizvesniji rezultati svake četiri godine se očekuju upravo ovde.

I časopis "Njujorker" je pokazao čitaocima kako bi to izgledalo da je umesto Donalda Trampa na predsedničkim izborima u SAD pobedila Hilari Klinton. Objavljena pod imenom "Prva“, naslovna strana je prikazivala Hilari kako posmatra mesec sa prozora Ovalnog kabineta. Nedeljnik "Njuzvik" je objavio njenu fotografiju sa naslovom "Madam predsednik"

Tokom izborne večeri očekivala je da će održati pobednički govor. Umesto toga, narednog jutra svi koji su je podržavali bili šokirani.

 „Devei Defeats Truman“ glasi netačan natpis na naslovnoj strani "Čikago Dejli Tribjuna 3. novembra 1948, dan nakon što je aktuelni predsednik Sjedinjenih Država Harri S. Truman izvojevao pobedu nad republikanskim kandidatom i gradonačelnikom Njujorka Tomas E. Devejom, na predsedničkim izborima 1948. Slavodobitno ga je pokazivao Truman na javnom nastupu nakon njegovog uspešnog izbora, pobednički se smejući grešci.

(Glas Javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR