Glas Javnosti

LUKAŠENKO O PREGOVORIMA SA PRIGOŽINOM : Otkrio kako je tekao razgovor

Svet
Autor: Glas javnosti

Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko otkrio je kako su započeti pregovori sa vođom Vagnera Jevgenijom Prigožinom 24. juna kada je izbila oružana pobuna.

Prema rečima beloruskog lidera, general Junus-Bek Jevkurov (zamenik ministra odbrane Rusije) je imao ključnu ulogu u organizovanju tih pregovora.

Direktor ruske Federalne službe bezbednosti (FSB) Aleksandar Bortnikov je takođe učestvovao u razgovorima sa Prigožinom.

„U početnoj fazi, niko nije učestvovao u pregovorima osim Jevkurova i Bortnikova“, ukazao je Lukašenko.


Beloruski predsednik je rekao da mu se Prigožin javio već na prvi telefonski poziv, oko 11h.

„Jevkurov ga je dozvao i rekao mu ‘predsednik Belorusije je na vezi, hoćeš li da razgovaraš sa njim?’. Pristao je i javio mi se. Zvučao je euforično. Prvih pola sata smo pričali isključivo u psovkama, kojih je bilo deset puta više nego običnih reči“, prepričava.

Lukašenko kaže da je razmišljao šta da kaže Prigožinu kako bi započeli pregovori.

„Momci su se tek vratili sa fronta, videli su na hiljade svojih mrtvih drugova i bili su veoma nezadovoljni, naročito starešine. Koliko sam ja razumeo, oni su uticali na Prigožina. Da, on se ponaša kao heroj, ali je činjenica da je bio pod ogromnim pritiskom i uticajem onih koji su komandovali jedinicama i videli sve te smrti. Tako da sam razgovarai sa njim kada je stigao u Rostov i bio ‘polulud“, zaključio je predsednik Belorusije.

Glas javnosti/BELTA

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR