Glas Javnosti

Katarska velika LNG ekspanzija: Korak ka energetskoj dominaciji i održivosti

Svet
Autor: Glas javnosti

Katar je najavio veliko povećanje proizvodnje tečnog prirodnog gasa (LNG) kroz ekspanziju Severnog polja, što će ojačati njegovu poziciju kao vodećeg svetskog izvoznika LNG-a.
U partnerstvu sa Exxon Mobil Corp, TotalEnergies SE, Shell, i ConocoPhillips, Katar planira da poveća svoju proizvodnju LNG-a za 64% do 2027. godine, dostižući ukupnu proizvodnu kapacitetu od 126 miliona tona godišnje.
Ovaj potez će takođe garantovati dugoročno snabdevanje gasom za Evropu.


Katarska energetska kompanija QE (Qatar Energy) je glavni proizvođač energije u zemlji, odgovoran za upravljanje kako nizvodnim tako i uzvodnim operacijama naftnih i prirodnih gasnih postrojenja.
Katar, posedujući treće najveće dokazane rezerve prirodnog gasa na svetu, igra ključnu ulogu u globalnom LNG tržištu. Većina njegovih izvoza LNG-a usmerena je ka tržištima u Aziji, dok značajan deo odlazi i u Evropu.
Katar takođe izvozi prirodni gas putem Delfinovog gasovoda, koji povezuje Katar sa UAE i Omanom.

Pored toga, QE je pokrenuo svoju Strategiju održivosti sa ciljem smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte iz svojih LNG postrojenja za 25% i iz uzvodnih postrojenja za najmanje 15% u odnosu na nivoe iz 2013. godine do 2030. godine.
Takođe planira da zabeleži 7 miliona tona CO₂ godišnje, ograniči curenje metana duž lanca vrednosti gasa, dodaje 4 GW električne energije iz obnovljivih izvora u svoj portfolio i okonča rutinsko spaljivanje gasa.


Ekspanzija LNG-a će se odvijati u dve faze, gde će prva faza, nazvana Severno Polje Istok (NFE), proširiti kapacitet na 110 miliona tona godišnje do 2025. godine, a druga faza, Severno Polje Jug (NFS), dodatno će povećati kapacitet na 126 miliona tona do 2027. godine.
Procenjuje se da će obe faze zajedno koštati do 50 milijardi dolara, čineći ga jednim od najvećih energetskih projekata na svetu.

Katar nastoji da ojača svoju poziciju kao ključnog igrača na globalnom tržištu LNG-a, istovremeno ulažući u održivost i smanjenje svojih emisija gasova sa efektom staklene bašte.


Glas javnosti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR