Glas Javnosti

Gas u Evropi poskupeo za 16 odsto

Svet
Autor: Glas javnosti

Pretnja štrajkovima je donela poskupljenje.

Cena gasa u Evropi na berzanskom tržištu porasla je u danas za 16 odsto zbog izveštaja o planiranim štrajkovima radnika u australijskim fabrikama za proizvodnju tečnog prirodnog gasa (TPG) u septembru. 

Cena septembarskih fjučersa u TTF čvorištu u Holandiji porasla je na 478 dolara za 1.000 kubnih metara, ili 42,5 evra za jednan megavat-čas (MWh), prema podacima londonske ICE berze, prenosi Komersant. Dan ranije, agencija Rojters izvestila je da sindikati radnika morskih gasnih platformi u Australiji 2. semptembra stupaju u štrajk.

Prema procenama stručnjaka, najavljeni štrajkovi u australijskim fabrikama mogli bi da ugroze 10 odsto globalnog izvoza TPG i pokrenu nagli rast cena. Cene prirodnog gasa u Evropi već su naglo porasle prošle nedelje.

Rast cena od skoro 40 odsto prošle srede bio je posledica zabrinutosti zbog potencijalnih poremećaja u globalnom snabdevanju tečnim prirodnim gasom (TPG) iz Australije. Cene na TTF evropskom tržištu porasle su sa 30 na više na od 43 evra po MWh, što je bilo najviše od sredine juna. Cena se zatim vratile naniže, ali sada opet raste.

Evropska komisija saopštila je prošle nedelje da su podzemna skladišta gasa u Evropi popunjena 90 odsto. Planirana popunjenost skladišta od 90 odsto dostignuta je dva meseca pre roka, odnosno pre početka grejne sezone u oktobru. Ključni razlog za to je neuobičajeno toplo vreme tokom protekle zime, što je olakšalo štednju gasa.

Glas javnost/B10S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR