Glas Javnosti

Erdogan dobio zeleno svetlo za kupovinu 40 američkih lovaca

Svet
Autor: Glas javnosti

Viktorija Nuland ide u Tursku

Vršilac dužnosti zamenika američkog državnog sekretara Viktorija Nuland otputovaće u dvodnevnu posetu Turskoj, od 28. do 29. januara, sapšteno je danas iz Stejt departmenta.


Nuladnova će se u Ankari sastati sa sa visokim zvaničnicima turske vlade i poslovnim liderima s kojima će razgovarati o nizu bilateralnih, regionalnih i globalnih pitanja na kojima dve zemlje sarađuju. 

U međuvremenu, pošto je Ankara ratifikovala pristupanje Švedske NATO-u, a predsednik Redžep Tajip Erdogan to i potpisao, američka vlada je odobrila Turskoj kupovinu 40 novih borbenih aviona tipa F-16 u vrednosti od 23 milijarde dolara.

Dogovor uključuje i komplete za modernizaciju za 79 postojećih turskih lovaca F-16.


Ta odluka Vašingtona doneta je samo nekoliko sati nakon što je Turska u petak  svoj "instrument o ratifikaciji" za pristupanje Švedske NATO-u deponovala Vašingtonu, gde se nalazi arhiva dokumenata Alijanse i nakon što je nekoliko ključnih članova Kongresa povuklo svoje primedbe na prodaju američkih borbenih aviona Turskoj.  

Američki stejt department obavestio je Kongres da je takođe odobrena prodaja 40 lovaca F-35 Grčkoj u iznosu od 8,6 milijardi dolara.

Glas javnosti/U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR