Glas Javnosti

EDI RAMA ODGURNUO NOVINARKU! OSTALA U ŠOKU: "Molim te, ne diraj me više" (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Novinarka je Ediju Rami postavila pitanje "zašto novac albanskih poreskih obveznika ide u novu luku, dok se u sadašnjoj luci Drač prodaju stanovi privatnog investitora".

Unija albanskih novinara reagovala je nakon skandaloznog incidenta koji se dogodio ranije danas kada je šef vlade Edi Rama gurnuo novinarku Ambroziju Metu. UGSH u svom saopštenju navodi da je odbijanje i izbegavanje premijera za konkretan odgovor praćeno zastrašujućim jezikom i kršenjem etike, pa sve do narušavanja fizičkog integriteta novinara neprofesionalno, preneli su albanski mediji.


Njihovu izjavu prenosimo u celosti:

"Unija albanskih novinara reaguje na izjave premijera Edija Rame novinarki Ambrozii Meta, koja je u svom profesionalnom pravu insistirala na konkretnom odgovoru premijera, na konferenciji za novinare 19. marta 2024. godine. Premijer ne samo da nije dao konkretan odgovor na konkretno pitanje, nego je odbijanje i izbegavanje premijera za konkretne odgovore praćeno od zastrašivanja i kršenja etike, sve do narušavanja fizičkog integriteta novinarke", naveli su oni i dodali:


"Unija albanskih novinara reaguje na ovaj trenutak i izražava solidarnost sa koleginicom Metom, koja se se ističe kao hrabar izveštač u potrazi za činjenicama i podacima koji imaju za cilj javnu transparentnost i odgovornost vlasti", zaključili su.


Navodno je novinarka postavila pitanje premijeru "zašto novac albanskih poreskih obveznika ide u novu luku, dok se u sadašnjoj luci Drač prodaju stanovi privatnog investitora". Nakon toga je došlo do fizičkog kontakta, a sve se desilo dok je bio okružen novinarskim ekipama. Ceo incident je zabeležen kamerom: "Molim te, ne diraj me više", rekla je novinarka, dok je Rama odlazio nakon incidenta.


Čak je i organizacija za bezbednost novinara "Sigurni novinari Albanije" izrazila solidarnost sa novinarkom koja se, kako navode iz organizacije, "suočila sa zastrašivanjem premijera samo zato što je tražila transparentnost i odgovornost". Ponašanje premijera prema novinarki izazvalo je zabrinutost medijskih organizacija zbog pokazane bahatosti, odbijanja da odgovori na pitanje i udaranjem novinarke na konferenciji za novinare.

Novinarka Ambrozija Meta rekla je za BIRN da "nažalost, premijer Rama fizičkim dodirom pokazao svoju uobičajenu aroganciju prema novinarima". Komentarišući incident, ona je dodala da žali što "šef vlade ne može da se kontroliše kada ga pitaju o stvarima od javnog interesa". 


Incident je izazvao reakciju opozicionih političara, koji su osudili Ramin čin: "Ružan čin gangstera, fizičko nasilje Edija Rame prema novinarki", napisao je na Fejsbuku bivši premijer Sali Beriša, koji trenutno vodi najveću opozicionu grupu.


Glas javnosti/M01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR