Glas Javnosti

BUĐENJE UZ GLASNE EKSPLOZIJE! Borelj dočekao jutro u skloništu zbog bombardovanja

Svet
Autor: Glas javnosti

Buđenje uz sirene za vazdušni napad

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj, koji boravi u dvodnevnoj poseti Ukrajini, saopštio je da je jutro dočekao u skloništu zbog sirena za vazdušnu opasnost koje su se oglasile širom Kijeva.

"Počinjem jutro u skloništu dok se sirene oglašavaju širom Kijeva.Ovo je svakodnevna realnost hrabrog ukrajinskog naroda, otkako je Rusija pokrenula svoju protivpravnu agresiju", napisao je Borelj na X platformi.


Rusija je izvela raketni udar na Kijev i druge ukrajinske gradove u jutarnjim satima, saopštile su ukrajinske vazduhoplovne snage, a nekoliko eksplozija se čulo u glavnom gradu zemlje kada su sistemi protivvazdušne odbrane bili angažovani na odbijanju napada.

Glasne eksplozije čule su se u Kijevu nešto pre 7 časova, izvestili su očevici. Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je na Telegramu da su angažovani sistemi protivvazdušne odbrane.



On je dodao da su delovi glavnog grada Ukrajine ostali bez struje danas, nakon što je oborena ruska raketa oštetila dalekovode.

U Kijevu i ostatku zemlje vazdušna upozorenja traju već više od dva sata. Oleh Sinehubov, guverner Harkovske oblasti, na severoistoku Ukrajine, saopštio je da su ruske rakete pogodile nestambenu infrastrukturu u gradu Harkovu, administrativnom centru regiona.


Ranije je najavljeno da će se Borelj tokom svoje posete Ukrajini održati sastanke sa predsednikom Volodimirom Zelenskim, premijerom Denisom Šmihalom, ministrom spoljnih poslova Dmitrom Kulebom i ministrom odbrane Rustemom Umerovim.

Kako je juče saopštila pres služba Evropske unije,  obratiće se i poslanicima u Vrhovnoj radi.

Visoki predstavnik i potpredsednik Borelj će posetiti Savetodavnu misiju EU za reformu sektora civilne sigurnosti u Ukrajini (EUAM Ukraine).


Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR