Glas Javnosti

BORELJ OTKRIO PLANOVE: EU sprema sankcije zbog smrti ruskog opozicionara

Svet
Autor: Glas javnosti

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj izjavio je danas, po dolasku na sastanak Saveta EU za spoljne poslove, da će države članice EU predložiti sankcije protiv odgovornih za smrt ruskog opozicionog lidera Alekseja Navaljnog.

„A odgovoran je sam Putin“, rekao je Borelj novinarima u Briselu.

On je istakao da EU mora na političkom i vojnom frontu da nastavi podršku Ukrajini i ruskom narodu.

„Moramo da pošaljemo poruku podrške ruskoj opoziciji“, poručio je Borelj i istakao da će supruga Navaljnog, Julija Navaljna, tokom današnjeg sastanka, poslati danas poruku o tome kako podržati političku opoziciju u Rusiji.

Istovremeno je predložio da ministri EU, u znak odavanja počasti Navaljnom, preimenuju režim sankcionisanih zbog kršenja ljudskih prava u „Režim sankcija za ljudska prava Navaljnog“ kako bi, kako je rekao, njegovo ime zauvek bilo upisano u rad EU na odbrani ljudskih prava.


Borelj je dodao da će EU nastaviti da gleda kako se odvija rat u Ukrajini. On je naveo da će ministri spoljnih poslova EU razgovarati danas o situaciji na Bliskom istoku i ukazao da je ranije objavio saopštenje, koje predstavlja stav većine, ali ne svih država članica, a u kojem se traži da Izrael ne pokreće vojnu ofanzivu na Rafu.

„Vojna operacija nije dostigla vrhunac, ali svi strahuju da će se to dogoditi narednih dana“, rekao je Borelj i dodao da je 1,7 miliona ljudi potisnuto je prema egipatskoj granici.

On je naglasio da je „jedino rešenje“ da se oslobode taoci i da dođe do trajnog prekida vatre, koji bi mogao da omogući potragu za političkim rešenjem.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR