Glas Javnosti

Amerika je masovno prodavala oružje Izraelu, tvrdi Vašington Post

Svet
Autor: Glas javnosti

SAD su tajno odobrile i u više od 100 navrata prodale i isporučile ;vojne opreme Izraelu od početka rata u Gazi 7. oktobra – piše Vašington post koji to naziva „poplavom isporuka“, pozivajući se na informacije koje su nedavno ;na tajnom brifingu neimenovani američki zvaničnici preneli članovima Kongresa.

Navodi se da je Izraelu isporučeno više hiljada komada precizno navođene municije, bombi malog kalibra, projektila kojima se gađaju podzemni bunkeri, malokalibarskog oružja i drugog vojnog materijala.

To pokazuje obim umešanosti Vašingtona u petomesečni sukob iako ;najviši američki zvaničnici i poslanici sve više izražavaju rezervu prema izraelskoj vojnoj taktici u napadu u kojem je u Gazi, po podacima tamošnjih zdravstvenih vlasti, ubijeno više od 30.000 ljudi.

Od početka rata obelodanjene su samo dve odobrene prodaje SAD: tenkovske municije u vrednosti od 106 miliona dolara i komponenti za pravljenje granata od 155 milimetara u vrednosti od 147,5 miliona dolara.


Zbog njih je pokrenuta javna kontrola jer je administracija predsednika Džozefa Bajdena, ;pozivajući se na hitnost, zaobišla Kongres koji je  trebalo da odobri prodaju.

Zvaničnici su rekli da je svaka prodaja bila ispod iznosa navedenog u Zakonu o prodaji vojnog materijala u inostranstvu (FMS), tako da je obavešten samo Kongres, a ne i javnost.

SAD su u velikom obimu pomogle Izrael iako se visoki američki zvaničnici žale da izraelski zvaničnici nisu uslišili apele da se smanji broj civilnih žrtava, da dozvole veću humanitarnu pomoć u Gazi i uzdrže se od retorike koja poziva na trajno raseljavanje Palestinaca.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR