Glas Javnosti

AFERA TRESE KIJEV: U prisluškivanju Zalužnog pronađen „ukrajinski trag“

Svet
Autor: Glas javnosti

Ukrajinski mediji nastavljaju da pišu o mogućem prisluškivanju glavnog komandanta Oružanih snaga Ukrajine Valerija Zalužnog, koji je, prema pisanju inostranih medija, u sukobu s predsednikom Ukrajine Vladimirom Zelenskim. Prema novim informacijama, u toj aferi je pronađen „ukrajinski trag“.

„Otkriću ponešto o načinu rada na odgovornim državnim funkcijama. Tamo nema podrazumevanog poverenja, kao u braku. Zbog toga saradnici specijalnih službi imaju obavezu da prate da lice na dužnosti ne pričinjava štetu državnoj bezbednosti.

Na primer, nosioci državnih tajni imaju ozbiljna ograničenja čak i u komunikaciji. Da, postoje kategorije lica s kojima se ne sme komunicirati bez zvanične dozvole i instrukcija. I rad na visokim funkcijama jeste a priori rad pod stalnom prismotrom, jer je to pitanje državne bezbednosti“, napisala je u ponedeljak bivša zamenica ministra odbrane ukrajine Ana Maljar na Telegramu, komentarišući saopštenja o prisluškivanju Zalužnog.


(Foto: Jutjub)

Ona je ranije već govorila o tome da su vojne tajne u Ukrajini u više navrata dospele u javnost.
Lokalni mediji su u tome videli naznaku „ukrajinskog traga“ u aferi prisluškivanja Zalužnog. „Maljarova nagoveštava da je prisluškivanje u kabinetu Zalužnog moglo biti ukrajinskog porekla“, piše list „Strana.ua" na Telegram kanalu.

Služba bezbednosti Ukrajine je 17. decembra saopštila da je pronađen prislušni uređaj u jednoj od prostorija koje je Zalužni mogao koristiti tokom rada. U saopštenju je navedeno da je pokrenut krivični postupak. List „Ukrajinska pravda“ je naveo da su isti takvi uređaji pronađeni i kod generalovih saradnika.


Niz ukrajinskih i zapadnih medija je ranije pisao o tome da verovatno postoji sukob između Vladimira Zelenskog i Valerija Zalužnog.

Novinari lista „Vašington post“ su pisali o tome da Zalužni, zbog popularnosti među sugrađanima, može predstavljati opasnost za Zelenskog ukoliko odluči da počne političku karijeru.

Kao jedan od posrednih znakova sukoba među njima novinari su videli nedavnu izjavu Zalužnog da je situacija na frontu u ćorsokaku i da ne postoji mogućnost napredovanja ukrajinskih snaga, na koju je Zelenski odgovorio ogradivši se, izjavom da je vojska umorna.

„Strana.ua" je pozivajući se na izvore u ukrajinskim političkim krugovima pisala o toem da Zelenski želi da održi izbore u Ukrajini, ali da ih neće raspisati dok ne bude dobio garancije da Zalužni neće učestvovati na njima.

Glas javnosti/Sputnjik

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR