Glas Javnosti

Istraživanje nerešenih zločina: Zemlja sa najvećim brojem nerazjašnjenih ubistava inspektora, novinara i tajnih agenta decenijama (VIDEO)

Svet
Autor: Glas javnosti

Potrebno je uspostaviti specijalizovano odeljenje ili sektor unutar Uprave policije posvećen istraživanju nerešenih ubistava, pružajući tako šansu za postizanje pravde.

Ovaj apel dolazi u svetlu proširenja misterije oko ubistva Darka-Belog Raspopovića, istaknutog funkcionera SDB-a Crne Gore, što naglašava ozbiljnost pitanja nerešenih zločina u zemlji. Sa prošlošću koja je obeležena atentatima na bezbednosne funkcionere, novinare, sportiste i članove podzemlja, pitanje o održivosti istraga iz prethodnih decenija postavlja se kao ključno.

Dok politički nemiri i organizacioni izazovi opterećuju sektor bezbednosti, postavlja se pitanje o izgledima za napredak u rešavanju zločina iz prošlosti. Sa nedostatkom novih dokaza i svedoka, posebno za zločine koji su se dogodili pre dve ili više decenija, izazovnost ovih istraga postaje očigledna. Pritom, crnogorski kriminalni sukobi proširili su se van granica zemlje, ostavljajući tragove ubistava u regionu i šire.

Ivan Pekić, predsednik Internacionalne policijske organizacije (IPO) Crna Gora, izražava zabrinutost zbog upravljanja sektorom bezbednosti od strane policijskih službenika za koje postoji osnov sumnje da sarađuju sa kriminalnim klanovima. On ističe potrebu za sveobuhvatnom reformom sistema bezbednosti, koja bi obuhvatala depolitizaciju, decentralizaciju i dekriminalizaciju. Predlaže uvođenje novih organa unutrašnje kontrole, "policiju u policiji", kao i reforme policijskog obrazovanja i obuke, uključujući transformaciju policijske akademije u Danilovgradu u Kriminalističko-policijsku akademiju.

S obzirom na izostanak proboja u istrazi nerasvetljenih ubistava, Pekić naglašava hitnost formiranja posebnog sektora ili odeljenja unutar Uprave policije posvećenog rešavanju ovih slučajeva kako bi se osiguralo zadovoljenje pravde.

Poseban sektor za slučajeve nerešenih ubistava?

- U odnosu na devedesete godine smatram da je porastao integritet crnogorske policije, međutim zbog maćehinskog odnosa prema veoma važnom državnom organu, Vlada Crne Gore mora da usvoji Strateški plan razvoja crnogorske policije, kako bi postigla bolje rezultate u odnosu na ove danas (sa posebnim fokusom na nerasvetljena ubistva). Potrebno je urgentno modernizovanje i unapređenje policije, kako nam se ne bi dešavalo, kao u prošlosti da nam policijski službenici nose pohabane uniforme, ostaju bez službenih vozila i rade za minimalna primanja - kazao je Pekić.

Prema njegovom sudu, manjak službenika policije u severnom delu Crne Gore, nedostatak sredstava za rad, uz neuslovne prostorije za rad, samo su neki od nedostataka koji su vidljivi u javnosti.

- Crna Gora je na putu uspostavljanja pravne države i vladavine prava i kao takva mora raditi na uspostavljanju kvalitetnijih odnosa između naše policije i policija regiona. Kako bi došla do boljih rezultata u rasvetljavanju ubistava u Crnoj Gori koji veoma opterećuju prošlost, sadašnjost i budućnost. Ono što nam se ne sme dešavati u budućnosti je to da nam sektorom bezbednosti ne smeju upravljati policijski službenici, za koje postoji osnov sumnje, da su sarađivali sa kriminalnim klanovima, jer zbog takvog njihovog odnosa sa kriminalnim organizacijama nije ni moglo doci do rasvetljavanja određenih ubistava u Crnoj Gori - zaključio je Pekić.

Glas javnosti /D03S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR