Glas Javnosti

VUČIĆ: Smrt Navaljnog još jedna iskra u razgorelu vatru

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić doputovao je ovog jutra iz Minhena gde je boravio na 60. Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji i na marginama imao niz važnih sastanaka

On se nakon sletanja u Beograd obratio građanima u okviru jutarnjeg programa:

"Noćas u dva, pola tri sam se vratio iz Minhena. Od 20 do ponoći smo imali sastanak, možda i najvažniji. Zadovoljan sam kako smo prošli, zadovoljan sam što smo mogli biti tamo prisutni. Uvek je dobro kada ste prisutni. Minhen je apsolutno geopolitički i strateški samit, ali zapadnog sveta. Bio je i incident, čak se čulo od nekih ljudi", kazao je predsednik aludirajući na komentare o Vang Jiu.


Na samoj konferenciji, saznali su i da je ruski opozicionar Aleksej Navaljni pronađen mrtav. O smrti Navaljnog predsednik je rekao da je to još jedna iskra u razgorelu vatru.

"Izašao je predsednik Letonije i neka žena je sela pored mene, nisam imao pojma. Pogledao sam bedž, ali je bio naopačke. Kriv sam što nisam znao. Onda je Hojzgan rekao da imamo specijalnog gosta i da se ne napušta skup. Rekao je da je sa nama Julija Navaljna, i tek tad vidim da je to žena koja je sedela pored mene. Razmišljao sam da li je trebalo da izrazim saučešće, a onda sam posle njene prve rečenice shvatio da bih pogrešio, jer je ona rekla da ne zna da li je mrtav stvarno ili ne. Ne znam ni šta bih danas uradio posle svega. Naravno da mi je žao, i naravno da je obaveza da pokažete pijatet. I onda kažu da nisam ustao dovoljno brzo. Kako ja sad njima da objasnim, kao da je i važno, zašto bih im se pravdao. Uradio sam sve što treba da se izrazi pijetet prema nekome kome je važna osoba preminula. Ja sam čovek koji ne ide tamo da bi gubio vreme i da bih uzeo dnevnicu, jer nisam do sada nijednu uzeo. Idem tamo da se borim za svoju zemlju. Da sam aplaudirao na Putin ga je ubio rekli bi da sam ga proglasio za ubicu", rekao je Vučić i dodao:

"Tragično je kada mlad čovek izgubi život. Ne želim da ulazim u to, nisam istražni ogran i nisam pametan kao svi u svetu koji žele o tome da govore. Nemam nikakve sumnje da će naša pozicija sada biti još teža Ono što utiče je napredovanje ruskih snaga u Avdejevki, izbori u Americi su i ovde bili tema. To je posao za političke analitičare nije za predsednika. Kada govorimo o pritiscima, nije pitanje da neko dođe i kaže ajde uvedi sankcije, ali da vam se stavljaju problemi, mogućnost da utičete na napredak Srbije, da, logično je", kazao je Vučić.

Predsednik je pomenuo i prezentaciju programa za razvoj Srbije.


"Na njemu moramo da radimo marljivo i teško i ne smemo da ga zaboravimo. Ekonomija mora da napreduje. Moramo da pronalazimo investitore, novac, ali da ne povećavamo dug... Sve to morate da radite i izgradite ono o čemu pričate. Morate da obezbedite sigurnost, stabilnost i mir. I koliko god ste slušali priča kako sam diktator, ima li Srbija sankcije od bilo koga? Uprkos tome što nam mnogo toga nije naklonjeno - nemamo sankcije. Ono što je najvažnije nismo uveli sankcije Rusiji. Bio bih šampion demokratije da sam uveo sankcije, da sam priznao Kosovo, dobio bih Nobelovu nagradu", rekao je on, te dodao da naša ekonomija da bi napredovala mora da obezbedi političku osnovu.

Kako je rekao veliku štetu joj je nanosilo to što su protiv sopstvene zemlje "sprovodili hajku ljudi koji u njoj žive."

"U jednom danu EU je izgubila 10 odsto popularnosti u Srbiji, nakon što su usvojili rezoluciju protiv Srbije.. Što ste to radili? Slušajući one koji su manjina i ne vole svoju zemlju. I onda sam za to kriv ja. Ne, to ste vi uradili. Ja ću da se borim da vam podignem popularnost", poručio je predsednik Srbije. 

Predsednik se osvrnuo i na srpske granate koje su pronađene u Belgorodu, te pojasnio da je stvar logična i da od toga živi 20.000 ljudi.

Podsetimo, predsednik Vučić je prvog dana boravka u Minhenu imao razgovore sa predsedavajućom u Veću ministara Bosne i Hercegovine Borjanom Krišto, predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, evropskim komesarom za budžetska pitanja Johanesom Hanom, ministrom spoljnih poslova Ujedinjenog Kraljevstva Dejvidom Kameronom i predsednicom EBRD Odil Fransoa Reno Baso.


Drugog dana konferencije, predsednik Vučić sastao se sa delegacijom američkih senatora na čelu sa senatorkom Džin Šahin, zatim sa Markusom Zederom, predsednikom Vlade Bavarske, a potom i sa ministrom spoljnih poslova Kine Vang Jiem. Razgovarao je i sa predsedavajućim Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Janom Borgom, a potom i sa visokim predstavnikom EU za spoljne poslove i bezbednosnu politiku Žozepom Boreljom i specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine MIroslavom Lajčakom.

Glas javnosti/U01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR