Glas Javnosti

VUČIĆ NA NJUZMAKSU: Kurti sprovodi „eskalirajuće mere“ (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je, zajedno s bivšim izaslanikom SAD za dijalog Beograda i Prištine Ričardom Grenelom, na američkoj televiziji Njuzmaks, i tom prilikom izjavio da kosovski premijer Aljbin Kurti sprovodi "eskalirajuće mere" na koje SAD i EU ne reaguju "dovoljno jako".

Prema njegovim rečima, Srbija bi želela da vidi „jasan signal administracije SAD i Evropske unije“ kako bi se Kurti „ubedio da zaustavi ovakve provokacije.“

Kurti sve to radi samo da bi isprovocirao Srbe, ocenio je Vučić, dodao da ne zna šta da očekuje, i izrazio bojazan da će se te „eskalirajuće mere koje je nedavno preduzeo“ kosovski premijer ponavljati u budućnosti.


Vučić je rekao da su u vreme administracije bivšeg predsednika SAD Donalda Trampa postojale dobre namere u vezi sa primenom Vašingtonskog sporazuma, ali da je to onda „druga strana odbacila“.

Takođe je podsetio da Priština ni posle 10 godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije primenila obavezu da formira Zajednicu srpskih opština.

Grenel, koji je bio izaslanik SAD u vreme Donalda Trampa, konstatovao je da na velikim međunarodnim sastancima svi pričaju sa Vučićem o odnosu Kosova i Srbije a da bi možda bilo bolje da se priča o „neverovatnom rastu srpske ekonomije“, i upitao Vučića kako on vidi rešenje.

Vučić je na to rekao da je „razgovor o ekonomiji najbolji pristup i najbolja osnova za budućnost“.

Na pitanje novinara Njuzmaksa, TV kanala naklonjenog američkim konzervativcima, da li bi Srbija prihvatila Trampa kao predsednika SAD ako bi on ponovo pobedio na izborima, 2024. godine, Vučić je odgovorio da će Srbija poštovati odluke američkog naroda.
Rekao je da ga za Trampovu administraciju vezuju samo dobra iskustva i da „ne može da kaže nijednu lošu reč o tome“.

Glas javnosti/B04S



BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR