Glas Javnosti

VUČIĆ: Kurti ide u otvoreno etničko čišćenje Srba, ne verujem da će nam dozvoliti sednicu SB UN

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je Aljbin Kurti krenuo u otvoreno etničko čišćenje Srba sa Kosova, zbog čega bi morala da bude sazvana sednica Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ali da nije optimista da će ta sednica biti sazvana.

"Moramo da sazivamo sednicu Saveta bezbednosti, hoće li nam dozoliti ili neće – ne verujem. Danas je predat zahtev i u narednim danima moramo da odbijemo odgovor. U Savetu je 15 zemalja, devet je priznalo Kosovo, šest nije… Videćemo“, rekao je Vučić u emisiji Ćirilica na TV Hepi.

Istakao je i da je napisao pisma svetskim liderima, u kojima je izložio situaciju u kojoj se nalaze Srbi i Srbija.

"Svako je personalizovano, za Džozefa Bajedna, Olafa Šolca, Emanuela Makrona, Rišija Sunaka, Đorđu Meloni, Marka Rutea, Pedra Sančeza, za Vladimira Putina, Si Đinpinga koje ujutru predajem kineskom ambasadoru, za pet zemalja EU nepriznavača, za Ursulu fon der Lajen, Šarla Mišela…  I nastavljam da pišem na mnogo adresa“, rekao je Vučić.

(Foto: Jutjub)

To su, kaže, pisma na sedam-osam strana, u kojima ih upoznaje sa situacijom.

"Ne mislim da će to nešto da promeni, ali moramo da kažemo da želimo mir i stabilnost, a ne ratove. Da je rezultat njihovih laži početak etničkog čiščenja Srba, kojih je je 12 odsto manje na severu, ukupno oko devet procenata manje sa Kosova. To je ogroman procenat“, rekao je Vučić.

Naglasio je da je to najprljavije i najpodmuklije etičkon čišćenje kada ljudima činite život nesnosnim.

"Ali, snalazimo se, borimo da dostavimo novac Srbima i uspevamo za sada. Borićemo se i dalje, situacija nije laka, ne zato što neko nije radio svoj posao, već naprotiv, zato što jeste radio svoj posao u uslovima velikih sukoba“, rekao je predsednik Srbije.

Dodao je da se od Srbije traži podaništvo i poslušništvo, bez izutetka, jer kad donosimo sami odluke – predstavljamo problem.

Vučić je, međutim, izrazio uverenje da u Evropi ima mnogo onih koji žele Srbiju u EU, koji žele stabilnost.


(Foto: Jutjub)

"Mi situaciju sagledavamo, dobro je razumemo i štitimo zemlju i naš narod. A, ovima što se junače i drže mi pridike, odgovaram politikom i programom“, rekao je Vučić.

Jedina legalna valuta na Kosovu dinar

Vučić je istakao da je jedina legalna valuta na Kosovu dinar, a da je Priština bez ikakve dozvole uvela evro.

On je kazao da neko temljeno radi na tome da svakog dana vrši pritisak na srpski narod, a ključno pitanje je šta Srbija može da uradi u ovakvim geopolitičkim okolnostima.

"Veoma je teško. Kako zaštiti naše ljdue jer je dinar jedina legalna valuta na Kosovu i Metohiji. Priština nema dozvolu za korišćenje evra. Crna Gora ima neki papir preko Nemaca, a koliko je to u Crnoj Gori legalno, korišćenje evra u Prištini nije", objasnio je on.

Kazao je da je jasno video da u izjavama EU i SAD govore o odlaganju mere ukidanja dinara.

"Čujemo mi njih kada govore o odlaganju. Zašto stranci to rade? Stranci, to jest zapad, kažu Kosovo je nezavisna država, a tako takva može da radi šta hoće. Naš odgovor je "zašto uopšte onda postoji dijalog?"", dodao je Vučić.

(Foto: Jutjub)

Preneo je da je došao u posed dokumenata koje su dve službe pripremile za svoja ministarstva spoljnih poslova, u kojima se govori da je Srbija problem.

"Srbija je problem zato što ne priznaje Kosovo, što je tolerantna prema Dodiku, što je poligon za ruske medije preko kojeg mogu slobodno da se obrate, jer za razliku od njihovih zemalja kod nas nisu zabranjeni, i to je krivica Srbije i zato je ona problem. U nastavku kažu moraju da se izbore protiv toga, pa treba da se pozivaju od Fridomhausa do drugih nevladinih organizacija da bi urušili poverenje naroda u Vučića i onih koji vode politiku, kako bi obavili svoje interese", kazao je on.

Vučić je naglasio da ljudi ne treba da imaju sumnje da je sve što neki rade, a tiče se tobože izbora, usmereno na rušenje pozicije Srbije na Kosovu.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR