Glas Javnosti

VUČIĆ DEMANTUJE PRIZNAVANJE KOSOVA : Ne i potpisivanje Ohridskog sporazuma

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je laž da je spreman da potpiše nezavnisnost Kosova, navodeći da će se uvek držati Ustava i zakletve koju je položio na Miroslavljevom jevanđelju. Međutim, Vučić u svojoj izjavi ne demantuje potpisivanje Ohridskog sporazuma.

„Dragi narode, poštovani građani, u svakoj izbornoj kampanji čujete svašta. Kao što su u prošloj kampanji govorili kako su oni protiv sankcija Rusiji, a kako ću lično da ih uvedem 3. aprila, a posle izbora ja nisam to učinio, a oni se i do dana današnjeg zalažu za sankcije protiv Ruske Federacije“, naveo je Vučić u video poruci na svom instagram profilu.

Kako je istakao, „sada su izmislili da sam spreman da potpišem nezavisnost Kosova samo da prođu izbori“.

„Hoću, ljudi Srbije, da znate da je reč o notornoj laži. I kao častan čovek, ali ne samo to, već kao čovek koji poštuje Ustav svoje zemlje, zakone svoje zemlje, i koji više od svega voli svoj narod na Kosovu i Metohiji, i koji će uvek da se drži slova zakona, zakletve položene na Miroslavljevom jevanđelju, kažem vam da je reč o notornoj laži“, naveo je Vučić.

Prema njegovim rečima, „lažima ne mogu da sruše Srbiju i zato sam siguran da će rad i rezultati uvek da pobede“.

Podsećamo, Nova nije ni napisala da će Vučić „potpisati nezavisnost Kosova“, nego, kako je izvor portala Nova istakao, da je Vučić prihvatio nacrt i dinamiku primene sporazuma iz Ohrida, kao i da je zahtevao da ne bude potpisa pre 17. decembra za kada su u Srbiji zakazani izbori.

Podsetimo, Vučić je nakon pregovora u Ohridu rekao da nije potpisao sporazum, jer „ima bol u desnoj ruci“ i da će ga ista boleti u naredne četiri godine.

„Imam nepodnošljiv bol u desnoj ruci, a samo desnom mogu da potpisujem, to će se nastaviti naredne četiri godine. Ja znam na šta stavljam svoj potpis, a na šta ne. Ponašam se ozbiljno i odgovorno, koliko god mi je teško da čujem da bi to bilo važno za našu zemlju, moja disciplina i koncentracija su na višem nivou nego kod drugih ljudi“, rekao je u martu ove godine predsednik Srbije.

Kako piše Nova, tokom odvojenih sastanaka predsednika Srbije Aleksandra Vučića i premijera Kosova Aljbina Kurtija u Briselu sa predstavnicima Evropske unije, napravljeni su značajni koraci ka formiranju Zajednice srpskih opština. Kako saznaje Nova, predlog Statuta ove zajednice prihvatile su obe strane, ali se trenutno traži odgovarajuća forma kojom će Beograd i Priština biti zadovoljni.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR