Glas Javnosti

VELIKA DRŽAVNA TAJNA: Ko plaća sve te Vučićeve autobuse, hale, bine, ozvučenje...

Politika
Autor: Glas javnosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u subotu je iz Vranja krenuo u novu turneju po Srbiji, s ciljem da predstavi novi Narodni pokret za državu.

Putujući karavan pristalica Vučićeve politike nastaviće i u narednim danima i nedeljama obilazak svih većih gradova, a to je slika koju smo već nebrojeno puta videli. Isto toliko puta ostali smo uskraćeni i za informacije o tome da li Vučić ove mitinge organizuje kao predsednik države ili Srpske napredne stranke, ali i na odgovor na pitanje - ko plaća sve te autobuse, hale, bine, ozvučenje…


S obzirom da odgovora nema, ostaje samo mogućnost nagađanja, a sagovornici kažu da su u igri tri opcije – SNS, Predsedništvo ili lokalna samouprava.

U Vranju je Vučić obećao veća ulaganja u Pčinjski, Toplički i Jablanički okrug, veće plate, Centar izvrsnosti za prirodne nauke, stadion, zatvoreni bazen…

Najavio je i novi pokret i objasnio da će to biti nešto više od političke stranke, te da će okupiti sve pametne ljude.

Što se propratne atmosfere tiče, ništa drugačije od onog što smo i ranije mogli da vidimo – redovi autobusa koji su se slili u Vranje, saobraćajni kolaps, transparenti, organizovanje radnika Jumka i drugih preduzeća da prisustvuju događaju, bina, ozvučenje, transparenti…

I ovog puta ostaje nejasno ko sve to finansira.

Pitanja bez odgovora

Programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić za novine “Nova” kaže da je poseta Vranju i okolnim mestima zvanično najavljena od državnog organa, predsednika Republike, kao „obilazak Pčinjskog okruga“, a miting za nekoliko hiljada ljudi u sportskoj hali kao „susret“ (predsednika) sa građanima.


“Najavljeno je održavanje sličnih skupova širom Srbije, što već na prvi pogled veoma liči na kampanju od pre četiri godine pod nazivom “Budućnost Srbije“. Tada je Agencija za sprečavanje korupcije izašla sa saopštenjem pod naslovom “Predsednik republike nije prekršio zakon“.

Tu tvrdnju su obrazložili time da je obilazak Srbije predstavljao „vršenje ustavnih ovlašćenja predsednika republike, a ne promocija političkih stranaka korišćenjem javnih resursa“. Takođe su tvrdili da nema povrede zakona ni u tome što je Vučić, na tim događajima koji su navodno bili deo državnog posla, komentarisao pojedine opozicione lidere. Pozvali su se na to da predsednik republike, kao neposredno izabran funkcioner od strane građana, nema dužnost koju imaju, na primer, ministri ili gradonačelnici, a to je da sagovornicima i javnosti na nedvosmislen način predoči da li govori u svojstvu lidera države ili partije”, kaže Nenadić.

S obzirom na to da je ta odredba izmenjena pre godinu dana, navodi dalje Nenadić, Agencija bi u vezi sa skupom u Vranju, ali i svim narednim, trebalo da utvrdi da li je Vučić poštovao tu obavezu ili je kao predsednik države govorio i o nekim pitanjima koja se ne tiču aktivnosti njegove sadašnje ili bilo koje druge stranke. Pre svega, to bi moglo da se odnosi na formiranje novog političkog pokreta.


“Kad je reč o finansiranju skupa u Vranju, kao i kod drugih javnih događaja, tu ima nekoliko bitnih pitanja, a odgovore na njih bi na osnovu ovlašćenja koja poseduje, mogla da utvrdi Agencija, i Transparentnost Srbija će im uputiti inicijativu da to i učine. Najočigledniji troškovi te vrste su zakup i opremanje sportske hale u Vranju i organizovan prevoz pristalica iz drugih mesta.
 

Može se pretpostaviti da je prevoz organizovala i finansirala Srpska napredna stranka, ali bi bilo veoma čudno ako je stranka plaćala i zakup hale, pošto je formalno skup najavljen kao aktivnost državnog organa. Ukoliko bi Agencija zatražila podatke, SNS i druge stranke koje su u tome eventualno učestvovale bi bile dužne da ih dostave u roku od 15 dana. Isto važi i za lokalne samouprave, ukoliko Agencija od njih zatraži podatke o organizovanju ovog skupa”, kaže Nenadić i zaključuje:

“Najzad, i verovatno najvažnije, pošto su se u medijima pojavile informacije o tome da su na skup organizovano dovoženi zaposleni u pojedinim preduzećima i institucijama iz javnog sektora, po unapred određenim kvotama, trebalo bi nedvosmisleno utvrditi da li su rukovodioci tih institucija vršili pritisak na zaposlene ili na drugi način prekoračili svoja ovlašćenja”.

Znamo da Agencija neće raditi svoj posao

Politikolog Boban Stojanović kaže da SNS ima ubedljivo najviše novca iz budžeta, ukoliko se sve plaća sa stranačkog računa.

“S druge strane, moguće je i da lokalne samouprave organizuju, a moguće je i da povezana lica iznajmljuju opremu i bez naknade jer su na neki drugi način povezani sa SNS-om. Mislim da pitanje novca u ovom kontekstu nije ključno, a svakako znamo da Agencija za sprečavanje korupcije neće uraditi svoj posao i po pitanju toga kakva je ovo izborna kampanja pre kampanje i čija je kampanja.


Što se tiče pokreta, to je za sada (a verujem i u budućnosti) samo slogan za kampanju ili ime buduće koalicije. Neće se sigurno praviti kao nova stranka, pokret ne postoji u našem pravnom sistemu, a ne verujem ni da će da formiraju udruženje građana (čije osnivanje svakako košta manje od 10 hiljada dinara). Prosto predsednik ima svoju kampanju, pa je možda i Predsedništvo plaća. Ponavljam, novac ni Vučiću ni SNS-u nije problem, moguće čak da je sve od novca koji dobijaju iz budžeta na osnovu redovnog finansiranja.

Redakcija novina “Nova” poslala je pitanja i Agenciji za sprečavanje korupcije. Pitali smo ih da li su tražili ili planiraju da traže informacije o tome ko je finansirao prevoz učesnika, zakup sportske sale i ostalih troškova sa nedavnog skupa u Vranju, na kojem je predsednik Srbije Aleksandar Vučić predstavio Narodni pokret za državu. Agenciju smo pitali i da nameravaju da utvrde da li je Aleksandar Vučić na tom skupu iznosio stavove kao predsednik države ili predsednik stranke? Do zatvaranja ovog broja, odgovore nismo dobili.

Glas javnosti/Nova

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR