Glas Javnosti

TERORISTI NA MUKAMA! Branioci bivših pripadnika tzv. "ovk": Vlasti u Prištini ne plaćaju odbranu u Hagu

Politika
Autor: Glas javnosti

Vlasti u Prištini ne ispunjavaju svoju zakonsku obavezu da plaćaju odbranu trojice bivših pripadnika terorističke tzv. "oslobodilačke vojske kosova" ("ovk") optuženih za zastrašivanje svedoka, tvrde njihovi branioci pred specijalnim kosovskim sudom u Hagu.

Britanski advokati Sabita Januzija, Ismeta Bahtijarija i Hadžija Šalje rekli su, na statusnoj konferenciji, da Ministarstvo pravde u Prištini od kraja prošle godine izbegava da usvoji njihov zahtev za finansiranje.

Branioci su, tokom današnjeg zasedanja, apelovali na sud u Hagu da pozove vlasti na Kosovu da odobre novac za odbranu, na šta ih obavezuje zakon koji su same donele.

Sudija za prethodno postupak Nikola Giju pružio je uveravanje braniocima da „neće dozvoliti da ovaj postupak bude talac“ neažurnosti vlasti u Prištini.

Giju je naložio je sudskom sekretarijatu da se kod Ministarstva pravde Kosova raspita kada će doneti odluku o finansiranju odbrane i da ga o tome obavesti do 20. februara.

Po Januzijevom braniocu Džonatanu Risu, to je samo formalna odluka, budući da je skupština Kosova ranije donela zakon po kojem vlada finansira odbranu svih osoba optuženih pred sudom u Hagu.


Specijalizovana veća Kosova, kako se sud zvanično zove, deo su kosovskog pravosudnog sistema.

„Januzi ima pravo na tu pravnu pomoć. Mi tražimo od Ministarstva pravde da po zakonu ispuni tu obavezu“, kazao je Ris.

Sa njim su se složili i advokati Bahtijarija i Šalje, s tim što je Bahtijarijeva zastupnica Felisiti Geri tražila da zbog finansijskih problema odbrane postupak bude zaustavljen na mesec dana.

Sudija Giju je taj zahtev odbio.

Januzi, Bahtijari i Šalja optuženi su da su haški sud ometali i jednog svedoka na Kosovu zastrašivali.

Prošlog oktobra, na Kosovu su uhapšeni Januzi i Bahtijari, a Šalja je priveden u decembru. Svi su od tada u sudskom pritvoru u Sheveningenu.

Prvi zahtev za finansiranje, Januzijeva odbrana podnela je Ministarstvu pravde Kosova 4. decembra prošle godine, a do sada, po advokatu Risu, nije dobila odgovor, uz obrazloženje da nije zasedala nadležna komisija.

Ako novac ne bude uskoro odobren, Januzijev branilac je najavio da će pokrenuti postupak pred Ustavnim sudom Kosova.

Nedostatak novca za odbranu, ocenila je Bahtijarijeva zastupnica Geri, narušava pravo njenog klijenta na pravično sudjenje.

Kao „uvredljivu“, Geri je odbacila sugestiju tužilaca da sud može optuženima pružiti besplatnu pravnu pomoć preko branilaca po službenoj dužnosti.

Šaljin branilac Tobi Kedmen naznačio je da će, uprkos problemom sa novcem, nastaviti da zastupa svog branjenika bez obzira na odluku ministarstva u Prištini.

Sudija Giju je iduću raspravu o stanju u ovom postupku najavio za mart.

Optuženi za zastrašvanje svedoka

Šalja (53), Januzi (57) i Bahtijari (60) optuženi su da su, pretnjama i nudjenjem „pomoći“, pokušali da jednog svedoka odvrate od davanja iskaza na tekućem sudjenju bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju (Hashim Thaci) i trojici saoptuženih za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99.

To je, u optužnici koja ima tri tačke, kvalifikovano kao „zastrašivanje“ svedoka i „pokušaj ometanja službenih lica u vršenju službene dužnosti upućivanjem ozbiljnih pretnji“.

Šalja, Januzi i Bahtijari su krivično delo počinili „kako pojedinačno tako i učestvovanjem u zajedničkom delovanju kao grupa“, tvrde tužioci.


Jedna grupa terorista u Hagu (Foto: Jutjub)

Prema optužnici, Šalja je naredio prvo Bahtijariju, a zatim i Januziju da stupe u kontakt sa svedokom čiji je identitet zaštićen.

„Sa svedokom se 5. aprila 2023. sastao Bahtijari da bi ga privoleo da povuče svoj iskaz“, tvrde tužioci.

Ako ipak bude svedočio, Bahtijari je svedoku preneo da će mu se nešto desiti.

Januzi se, opet po Šaljinom nalogu, susreo sa svedokom nedelju dana kasnije i pitao ga kako će postupiti, ali je svedok odbio da konkretno odgovori.

Iz dokumenata tužilaštva proističe i da je Januzi, u Šaljino ime, svedoku nudio mito da povuče svedočenje, a da je svedok odgovorio da će to učiniti za „20.000 evra“.

Po dokumentima, svedok je, umesto da prihvati mito, prijavio tužilaštvu u Hagu šta se desilo.

Januzi i Bahtijari su krivicu negirali 9. oktobra, kada su bili prvi put izvedeni pred sudiju Gijua u Hagu, a Šalja je isto učinio 15. decembra.

Glas javnosti/N07S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR