Glas Javnosti

ŠTA JE PISALO U IZVEŠTAJU DIKA MARTIJA: Zločinci iz terorističke tzv. "ovk" organizovali trgovinu organima Srba s Kosova i Metohije (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši izvestilac Saveta Evrope Dik Marti, koji je preminuo danas u 78. godini, je Parlamentarnoj skupštini SE decembra 2010. godine predočio da postoje “konkretne i međusobno usaglašene indicije” da je izvestan broj Srba i Albanaca zarobljen i držan na tajnim lokacijama pod kontrolom terorističke tzv. "ovk", uključujući i objekte u severnoj Albaniji.

Izveštaj - preliminarni nart Rezolucije Komiteta za pravne poslove i ljudska prava naslovljen je “Nehumano postupanje prema ljudima i nelegalna trgovina ljudskim organima na Kosovu”.

Istraga je započeta na osnovu Rezolucije 11574 SE, kojom se zahtevalo sprovođenje temeljne istrage radnji pomenutih u knjizi Del Ponte i posledica tih radnji, u nameri da utvrdi njihovu verodostojnost, ostvari pravdu za žrtve i uhapsi vinovnike ovih zločina,

“Prema informacijama koje je prikupila Skupština, kao i na osnovu dosadašnjih rezultata istrage koja je u toku, postoje brojne konkretne i međusobno usaglašene indicije koje potvrđuju da je izvestan broj Srba i kosovskih Albanaca bio zarobljen i držan na tajnim lokacijama na teritoriji severne Albanije, u zatvorskim objektima pod kontrolom OVK. Ova lica su bila izložena nehumanom i degradirajućem postupanju pre nego što su konačno nestala”, navodi se na početku izveštaja koji je Parlamentarna skupštine SE usvojila januara 2011. godine i na osnovu kog je kasnije došlo do pregovora sa vlastima na Kosovu da se formira ad hok sud, Specijalizovana veća Kosova i Specijalizovano tužilaštvo - sa sedištem u Hagu.

U izveštaju, Dik Marti navodi da postoje brojne indicije da su se zarobljenim Srbima i Albancima vađeni organi koji su kasnije prodavani u inostranstvu.


“Brojne indicije po svoj prilici potvrđuju da su, u periodu neposredno po okončanju oružanog sukoba, a pre nego što su međunarodne snage realno mogle da preuzmu kontrolu nad regionom i ponovo uspostave kakav-takav red i zakon, nekim zarobljenicima vađeni organi, koji bi potom bili poslati u inostranstvo radi transplantacije. Pomenuto odstranjivanje organa vršilo se na teritoriji Albanije, na jednoj klinici u blizini mesta Fushe-Kruje”.

Marti navodi da se ova “kriminalna aktivnost” odvijala zahvaljujući haosu koji je vladao u regionu, na inicijativu pojedinih lidera OVK, kao i da se povezala sa organizovanim kriminalom i nastavila sve do 2010. godine.

Kao dokaz toj tvrdnji on je naveo rezultate istrage koja je tada sprovedena u vezi sa radom klinike “Medikus” u Prištini.

Marti je u izveštaju naveo da i pored toga što su početkom 2000. postojali “pojedini konkretni dokazi” o trgovini organima “pripadnici međunarodnih snaga zaduženih za ovaj region nisu našli za shodno da detaljno ispitaju pomenute okolnosti, ili su to učinili samo delimično i površno”.

“Naročito tokom prvih godina svog prisustva na Kosovu, međunarodne organizacije odgovorne za bezbednost i vladavinu prava (Kfor i Unmik) morale su da se suoče sa ključnim strukturalnim problemima i ozbiljnim nedostatkom osoblja kvalifikovanog za obavljanje zadataka u okviru njihovog mandata, a konstantna rotacija osoblja dodatno je otežavala njihov posao”, naveo je Marti.


Zločinci terorističke tzv."ovk" u Hagu   (Foto: Jutjub)

On je objasnio da su predstavnici Međunarodnog tribunala za bivšu Jugoslaviju vodili inicijalnu istragu, ali su je posle izvesnog vremena prekinuli.

“Elementi dokaza pronađenih na lokaciji Rripe u Albaniji uništeni su, te su kao takvi postali neupotrebljivi za detaljnije analize. Nije vođena nikakva dalja istraga u vezi sa ovim slučajem, iako ga je bivša tužiteljka MKTJ smatrala dovoljno značajnim da bi na njega skrenula pažnju javnosti i obelodanila ga u svojoj knjizi”, navedeno je u izveštaju koji je usvojila PS Saveta Evrope.


U izveštaju se decidno navodi i da predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu nisu dugo radili ništa u istrazi.

“Predstavnici međunarodnih organizacija na Kosovu favorizovali su pragmatični politički pristup, smatrajući da po svaku cenu treba dati prednost kratkoročnoj stabilnosti, pri čemu su žrtvovana neka važna načela pravde. Veoma dugo nije urađeno gotovo ništa u smislu ispitivanja dokaza koji su ukazivali na potencijalnu umešanost pripadnika zlikovačke "ovk" u zločine protiv srpskog stanovništva i protiv pojedinih kosovskih Albanaca. Neposredno po okončanju sukoba, faktički u trenutku kada je OVK imala imala isključivu kontrolu na terenu, bilo je mnogobrojnih slučajeva namirivanja računa među različitim frakcijama, kao i odmazde prema pojedincima koji su, bez ikakvog suđenja, smatrani za izdajice jer su bili osumnjičeni za kolaboraciju sa Srbima, odnosno sa prethodnom vlašću”.


U izveštaju se podseća da je Euleks krajem 2008. godine preuzeo određene funkcije u sektoru pravosuđa od Unmik, uključujući i borbu protiv teških oblika kriminala i nedovršene izveštaje, ali i izgubljena dokumenta, neprikupljena svedočenja.

“Takvo stanje moglo bi imati za posledicu veliki broj zločina koji će možda ostati nekažnjeni. Nedovoljno su istražene ili uopšte nisu istražene veze organizovanog kriminala i predstavnika političkih institucija. Takođe, malo je ili nimalo vođena istraga u slučajevima ratnih zločina počinjenih protiv Srba i kosovskih Albanaca smatranih za kolaboracioniste ili za rivale dominantnih frakcija.
 

Žuta kuća  (Foto: Jutjub)

Ovo poslednje pitanje do današnjeg dana predstavlja istinsku tabu temu na Kosovu, iako svi o tome pričaju – nezvanično i veoma oprezno. Izgleda da je tek nedavno Eeuleks načinio određene pomake u tom smislu, i iskreno se nadamo da politički razlozi neće predstavljati prepreku u njihovom radu”, navodi se u izveštaju i dodaje da je Euleksov međunarodni tim tužilaca i istažitelja istraživao navode o nehumanom postupanju, uključujući navode o potencijalnoj trgovini ljudskim organima i postojanju tajnih zatvora OVK na severu Albanije, ali nisu naišli na spremnost albanskih vlasti na saradnju.

Dik Marti je preminuo juče u 78. godini. Marti, koji je bio švajcarski javni tužilac i sudija, bio je bolestan nekoliko meseci, kako je i sam otkrio u nedavnim intervjuima, prenela je RTV Švajcarske.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR