Glas Javnosti

Srpska delegacija potpisala niz sporazuma u Kini

Politika
Autor: Glas javnosti

Aleksandar Vučić, koji sa delegacijom Srbije boravi u Pekingu na trećem Forumu za međunarodnu saradnju "Pojas i put"

Predstavnici Kine i Srbije potpisali su nekoliko bilateralnih dokumenata kojima se unapređuje saradnja dve zemlje.

Vrednost potpisanih ugovora u Kini skoro četiri milijarde evra za 300 kilometara novih puteva

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić potpisao je okvirni sporazum o projektu izgradnje brze saobraćajnice granični prelaz Bački Breg- Sombor – Kula-Vrbas – Srbobran – Bečej – Kikinda – Granični prelaz Srpska Crnja sa kompanijom China State Construction.

Vesić je potpisao i komercijalni ugovor o izgradnji auto-puta Beograd – Zrenjanin – Novi Sad sa kompanijom Shandong International Economic and Technical Cooperation Group, kao i komercijalni ugovor sa kompanijom CRRC za nabavku pet brzih elektromotornih vozova.

Ministarstvo sabraćaja, infrastrukture i građevinarstva danas je u Pekingu potpisalo tri komercijalna ugovora sa kineskim kompanijama, koji se odnose na izgradnju infrastrukture u Srbiji, a ministar građevinarstva Goran Vesić je rekao Tanjugu u Pekingu da je vrednost tih ugovora skoro četiri milijarde evra i da to donosi skoro 300 kilometara novih puteva.


"Prvi se odnosi na brzu saobraćajnicu Osmeh Vojvodine koja počinje na Bačkom Bregu i ide preko Sombora, Kule, Vrbasa, Bečeja i Novog Bečeja, Kikinde i na kraju do Srpske Crnje.

Dužina tog puta biće 186 kilometara, plus dodatak do Srpske Crnje, tako da ćemo izaći skoro na 200 kilometara kada budemo završili. To će biti veoma važan put koji će povezivati ne samo sever Srbije, već i Mađarsku i Rumuniju, zbog čega očekujemo da bude veoma prometan", rekao je Vesić.

Ističe da će radovi na brzoj sabraćajnici početi u narednih mesec dana i da su za prvih 5,5 kilometara već izdate građevinske dozvole.

Potpisan je i ugovor o izgradnji auto-puta između Beograda, Zrenjanina i Novog Sada, koji će biti dug 105 kilometara. Projektovanje tog auto-puta se završava i očekuje se da radovi počnu sledeće godine, rekao je Vesić i ukazao da će se tako Novi Sad povezati na treći autoput, čime će taj grad dobiti odličnu saobraćajnu povezanost.

"Ove dve saobraćajnice znače da će Banat, koji je bio zapostavljen, sada saobraćajno povezati, što je značajno za razvoj saobraćajne infrastrukture. Ukupna vrednost ovih ugovora biće između 3,5 i četiri milijarde evra.

Treći ugovor koji je potpisan odnosi se na kupovinu pet kineskih brzih vozova. "Mi smo dugo pregovorali sa našim prijateljima iz Kine u vezi sa ovim ugovorom.

Za 54 miliona evra dobili smo pet vozova, što znači da ćemo sada imati brze vozove, kineske vozove koji će saobraćati na pruzi Beograd Budimpešta.

Neki od tih vozova će već biti u funkciji početkom 2025.godine, mi ćemo do kraja 2024.godine završiti naš deo brze pruge do Subotice, i već 2025.godine nakon testiranja pruge, imaćemo brzi voz od Beograda do Subotice, putovaće se sat i deset minuta. Kada naši prijatelji iz Mađarske budu završili svoj deo pruge, ići ćemo do Budimpešte", rekao je ministar.

Naveo je da svi vozovi koje kupujemo iz Kine imaju sve evropske standarde i da će moći da se koriste na prugama EU.

Sporazumi o razvoju Srpskog kineskog industrijskog parka "Mihajlo Pupin"

Ministar unutrašnje i spoljne trgovine Tomislav Momirović potpisao je sa predstavnicima CRBC-a protokol o saradnji za razvoj spoljašnje (bazne) infrastrukture Srpskog kineskog industrijskog parka “Mihajlo Pupin” u Srbiji.

Direktor Telekoma Srbija Vladimir Lučić potpisao je komercijalni ugovor o trećoj modernizaciji fiksne mreže Telekom Srbija sa kompanijom Huavei, a tokom posete očekuje ga potpisivanje ugovora o finansiranju treće faze modernizacije fiksne mreže Telekom Srbija sa "Benk of Čajna".


Sporazum u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je u Pekingu da Srbija i Kina, kada je reč o kulturi, dobro sarađuju i na bilateralnom, ali i na multilateralnom planu, kako u Unesku, gde nam Kina daje svesrednu podršku u pitanjima koja su važna za Srbiju i uvek glasa u prilog stavovima Srbije, tako i u okviru formata Kina i centralno-istočnoevropske zemlje, gde smo već imali tri foruma.

Gojkovićeva je, nakon sastanka sa ministrom kulture i turizma Kine, istakla da je kruna potpisivanje bilateralnog sporazuma vlada Srbije i Kine u oblasti zabrane ilegalne trgovine kulturnim dobrima.

Gojkovićeva je navela da sa Kinom imamo potpisan trogodišnji sporazum programa saradnje i da je dogovoreno da počne izrada programa od 2024. do 2027. godine.


"Od pre godinu dana imamo veoma aktivan kulturni centar Ivo Andrić koji je poseban u odnosu na sve ostale kulturne centre prisutne u Pekingu, jer smo jedinstveni po tome što uz programe učestvuju upravo umetnici iz Srbije i razgovaraju sa publikom i to je novina i za kinesku publiku i rad kulturnih centara u Pekingu", navela je Gojković.

Usaglašavanje izvoza jabuka u Kinu

Ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković izjavila je u Pekingu da je potpisan sporazum sa Kinom za usaglašavanje izvoza jabuka iz Srbije i istakla da je o tome pregovarano šest godina.

"To je treći sporazum u ovoj godini. U maju smo potpisali i usaglasili sertifikate za izvoz meda i hrane za kućne ljubimce. Jabuka je izuzetno značajna... Koliko je značajna i koliko nije bilo lako ispregovarati je, govori činjenica da o tome pregovaramo već šest godina. Evo, konačno, srećna sam što danas mogu da pošaljem dobre pozdrave iz Kine", rekla je Tanaskovićeva za Tanjug.

"Od maline, suve šljive, jabuke, meda, piletine, svinjskog mesa, neverovatno mnogo toga. Oni su zadovoljni našim proizvodima, ti proizvodi se ovde traže. Po kvalitetu smo definitivno prepoznati, sada je ostalo da se sporazumom dozvoli liberalizacija", rekla je ministarka poljoprivrede i potvrdila da će veliki broj naših proizvoda biti oslobođen carine.

Tanaskovićeva je rekla da sledi dogovor o izvozu srpskih vina i podsetila da je izvoz naših vina u Kinu već počeo, ali da će biti veoma značajno kada se i srpski vinari oslobode carine za ulazak na kinesko tržište.

Glas javnosti /U01S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR