Glas Javnosti

SRBI, OVO JE IZDAJA! Vjosa Osmani: Zatvaranje paralelnih opština na Kosovu OBAVEZA iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine

Politika
Autor: Glas javnosti

„2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera tzv. "Kosova" i Srbije. Ovaj sporazum obavezuje Srbiju da od tada poništi sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu“, kazala je Vjosa Osmani, takozvana "predsednica" takozvanog "Kosova".

Ona je danas dočekala i u svom kabinetu ugostila nemačkog ministra odbrane, Borisa Pistorijusa, sa kojim je razgovarala o svim aktuelnim dešavanjima na Kosovu.

Na konferenciji za medije, posebno je Osmani isticala odnos Kosova i Nemačke.

Kosovo se, kazala je, pokazalo kao partner Nemačke i NATO članica, a Nemačka je Kosovu potrebna da bi obezbedilo suverenitet.

„Naša vojna saradnja je dinamična i evoluirajuća, uključujući dragocen doprinos podršci Kosovskim bezbednosnim snagama…Kosovo je posvećeno izgradnji svoje vojske prema visokim standardima NATO-a, moderne, spremne snage za odbranu naše zemlje i doprinosa različitim mirovnim snagama, misijama širom sveta. Kosovo se pokazalo kao posvećen partner Nemačkoj“.

A jasna podrška njihovom „nastojanju za mir, stabilnost i bezbednost u našem regionu“ je i povećanje trupa KFOR-a na Kosovu.

“Poruka Srbiji je jasna, njihovo vojno i policijsko prisustvo je zauvek završeno na Kosovu u junu 99. godine”.





Ona strana koja osporava integritet Kosova i ulazi u akte agresije, kaže ova predsednica, je Srbija odnosno srpska politika, a pokušaj podrivanja mira je, kako je kazala, događaj u Banjskoj od 24. septembra.

„Napad 24. septembra bio je pokušaj podrivanja mira ne samo na Kosovu, već i na Balkanu. Srbija i njene institucije stoje iza terorističkog napada, od organizacije do snabdevanja…”, rekla je ona, preneli su mediji detalje sa ove konferencije.

I danas je optužila Srbiju za „krijumčarenje oružja i vozila na Kosovo pre 24. septembra“.

“Čitavih meseci pre napada Srbija je preko ilegalnih puteva uspela da krijumčari vojnu opremu, čak i blindirana vozila. Bilo je slučajeva da su zloupotrebili ime KFOR-a, stavljajući njihove na blindirana vozila kako bi ih uvezli na Kosovo. Zloupotrebili su i nemačku zastavu stavljajući u rizik ne samo Kosovo već i Nemačku. Treba da osnažimo i branimo granicu kako bi se sprečilo rasprostiranje oružja”.



Spomenula je i zatvaranje Privremenih organa opština na Kosovu koje funkcionišu po srpskom sistemu.

Istakla je da je to obaveza koja proizilazi iz sporazuma između Prištine i Beograda potpisanog 2013. godine.

Iako se radi o obavezi, kaže, Srbija nije preduzimala mere protiv tih institucija, već ih je ojačavala.

„2013. godine potpisan je međunarodni sporazum između Kosova i Srbije, koji je ratifikovan u parlamentu i potpisan od tadašnjih premijera Kosova i Srbije. Ovaj sporazum obavezao je Srbiju da od tada poništi sve svoje nelegalne ili paralelne strukture na Kosovu, a ona, ne samo da nije preduzela mere, već je osnažila strukture. One su se pretvorile u bande koje organizuju terorističke napade na Republiku Kosovo. Kosovo ima ustavnu obavezu koja proizilazi iz Briselskih sporazuma i ima zakonsku obavezu da ne dozvoli da te strukture funkcionišu“.

„Ilegalne strukutre na Kosovu nemaju prava da postoje na Kosovu od 1999. godine kada je okončano prisustvo srpskih institucija na Kosovu“, dodala je Osmani.

Glas javnosti/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR