Glas Javnosti

ŠEST GODINA OD UBISTVA OLIVERA IVANOVIĆA (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Lider Građanske inicijative "Sloboda, demokratija, pravda" Oliver Ivanović ubijen je na današnji dan pre šest godina ispred prostorija njegove stranke u Severnoj Mitrovici. Ivanović je pogođen sa šest hitaca u leđa, a do sada nije utvrđeno ko su nalogodavci i počinioci tog zločina.

Na Ivanovića je pucano iz automobila koji je brzo potom nađen spaljen.

Pred Osnovnim sudom u Prištini sudski proces o ovom slučaju se i dalje vodi. 

Euleks je protiv Ivanovića podigao optužnicu kojom ga je teretio da je na Kosovu počinio krivično delo ratnog zločina nad civilnim stanovništvom 1999. godine i on je od januara 2014. godine zajedno sa još četvoricom Srba bio pritvoren u zatvoru u Severnoj Mitrovici.


(Foto: Jutjub)

Ivanovića je Euleksovo sudsko veće 2016. godine osudilo prvostepenom presudom na devet godina zatvora zbog ratnih zločina počinjenih 14. aprila 1999. godine.

Bio je oslobođen optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva iz 2000. godine. U februaru 2017. godine Apelacioni sud je poništio prvostepenu presudu kojom je osuđen na devet godina zatvora i naložio ponovno suđenje.  


Ivanović je u oktobru 2017. bio kandidat na izborima za gradonačelnika Severne Mitrovice, ispred Građanske inicijative SDP. 16. januara 2018, ubijen je dok je ulazio u prostorije svoje stranke. 

Povodom šest godina od ubistva Olivera Ivanovića danas je u Hramu Svetog Save u Beogradu održan pomen kojem su prisustvovali udovica Ivanovića, Milena i sin Bogdan, rodbina, prijatelji i zvaničnici Republike Srbije.

Pomenu je pristustvovala premijerka Srbije u tehničkom mandatu Ana Brnabić i potpredsednik Vlade i ministar odbrane u tehničkom mandatu Miloš Vučević, kao i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.


Glas javnossti/Ag

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR