Glas Javnosti

Rama objasnio šta mu je Makron poručio o Kosovu

Politika
Autor: Glas javnosti

Albanski premijer Edi Rama izjavio izjavio je sinoć da mu je francuski predsednik Emanuel Makron, tokom boravka u Tirani, rekao da nije spreman da utre put liberalizaciji viza za Kosovo, ukoliko Priština ne želi da prihvati francusko-nemački plan.

– Dotakao se situacije u procesu dijaloga, kao i svi drugi, ali možda malo više od ostalih. I njega boli ta činjenica, jer se lično obavezao, zajedno sa kancelarom Olafom Šolcom da stavi na agendu francusko-nemački plan, koji je najbolja stvar koja se može desiti Kosovu u ovoj fazi njegovog razvoja. Dok smo razgovarali o tome, rekao mi je da nije spreman da utre put, ako oni u Prištini ne žele da otvore put dogovoru o francusko-nemačkom planu – rekao je albanski premijer.

Na ptanje da li je pod “utiranjem puta” mislio na liberalizaciju viza, Rama je odgovorio:

“Da, naravno”.

Upitan šta ako Aleksandar Vučić ne prihvati taj plan, odgovorio je da je Makroni to rekao na pres konferenciji.


Na konstataciju da su posle Makronove izjave usledili različiti komentari o tome šta je tačno rekao, Rama je ukazao da je francuski predsednik bio vrlo jasan, a da je uznemirijuće što su ga javne ličnosti i “lažni profili” napali, dok je na pitanje zašto je Makron morao da dođe u Tiranu da bi dao tu izjavu, odgovorio:

– Hoćete da kažete da ja imam svu moć da kažem francuskom predsedniku – uradićete ovo, uradićete ono. Naprotiv. Savetujem im da pažljivo pročitaju šta je rekao jer je govorio o narednih nekoliko nedelja. Dakle, mora da se krene u pravom smeru jer svi saveznici i prijatelji Kosova, cela evroatlantska zajednica ne može biti talac, jer ulaže napore, odlučne i iskrene, da se reši pitanje Kosova.

Na pitanje odakle nervoza u vezi sa Kurtijem, Rama je rekao da nervoza ne postoji, a na konstataciju voditelja da se “čini da se unervozi i na spominjanje Kurtijevog imena”, odgovorio je da njegovo ime može da se spomene mnogo puta, da je srećan što priča o Kurtiju i da je to zapravo veliko pitanje, mnogo veće od Kurtija i njega.

– Premijeri dolaze i odlaze, ali istorijski je važno da uhvatite voz za koji mislite da imate tu stalno… Onda ostanete, voz ode… Ne dolaze takvi vozovi svaki dan, zato sam toliko strastven kada pričam o ovome, jer sam u međuvremenu veoma obavešten kakva je dinamika sa strane evroatlantske zajednice, veoma sam obavešten o tome kako oni to vide i bez njih Kosovo ne može da napravi ni korak – istakao je Rama.

Glas javnosti/V05S 

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR