Glas Javnosti

PROPALI PREGOVORI BEOGRADA I PRIŠTINE: Sada sve zavisi od prištinskih sponzora - Vašingtona i Brisela (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Bivši diplomata Zoran Milivojević ocenjuje da su pregovori u ćorsokaku zbog jednostranih odluka Prištine i da do deblokade dijaloga može doći isključivo ukoliko to odluče Vašington i Brisel.

„Dok nema političke volje i dok nema konkretnih akcija besmisleno je govoriti o bilo kojoj vrsti dijaloga“, kaže Milivojević.

On ključni razlog vidi u isključivosti Prištine koja, kako navodi, ne daje nikakav signal, odnosno ne pokazuje volju za nastavak dijaloga.

„Nema pregovora zato što je Prištinska strana isključiva. Ne daje nikakvog signala niti pokazuje bilo kakvu vrstu volje da se dalji dijalog nastavi. Drugo, sprovodi mere koje nas ne samo udaljuju od dijaloga, nego zatvaraju mogućnost bilo koje vrste dijaloga. To su dva elementa koji me navode na zaključak da su pregovori propali. I to važi i sada, i sada smo u istoj situaciji. I sada sve zavisi od sponzora prištinske strane, od centara moći u Vašingtonu i Briselu. Ni oni ne daju naznake da bi moglo da dođe do deblokade. Nema u izgledu mera i akcija koje bi sprečile ono što Kurti čini, a to je proterivanje Srbije i pogrom srpskog naroda sa Kosova i Metohije. To i dalje traje“, smatra Milivojević.


Prema njegovim rečima ključno pitanje koje je ostalo otvoreno jeste puna primena sporazuma koji su potpisani u Briselu 2013. i 2015. godine, a unutar toga - pitanje svih pitanja - formiranje Zajednice srpskih opština.

Međutim, smatra Milivojević, Aljbin Kurti kroz jednostrane poteze pokušava da opstruira formiranje ZSO.

 „Formiranje Zajednice srpskih opština je pitanje svih pitanja. Sada vidimo, da smo imali Zajednicu srpskih opština ne bi imali ovu eskalaciju i ne bi imali ovo stanje koje imamo jer su ove stvari praktično u nadležnosti ZSO. Moj utisak je da Kurti na ovaj način opstruira ZSO, daje do znanja da nema nameru da je formira i u takvoj situaciji to pitanje ostaje kao centralno za naredni sastanak bilo koje vrste. Ne računajući ovo vezano za dinar i traženje rešenje da ovaj narod dole počne da živi normalno“, kaže Milivojević.

Ocenjuje da su upravo jednostrani potezi Prištine glavni razlog zbog čega je dijalog u ćorsokaku.


„ Oni polaze sa maksimalističkih pozicija. Kurti čvrsto stoji na stavu da se može razgovarati samo o priznanju. Insistira na potpisivanju Ohridskog sporazuma što je za Srbiju neprihvatljivo i u takvim okolnostima nema pregovora. Znate, za pregovore je uvek potrebno da imate dve strane. Što se Srbije tiče ona je otvorena za dijalog, ona će se svaki put odazvati pozivu na dijalog, ali dijalog podrazumeva da se ispune ranije preuzete obaveze, da stavimo na sto Zajednicu srpskih opština i drugo - da se spreče mere i akcije koje dovode u pitanju opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“, zaključuje Milivojević.

Ocenjuje da je poziv glavnim pregovaračima Beograda i Prištine pokušaj specijalnog izaslanika za pregovore Miroslava Lajčaka da spasi obraz Evropske unije, ali i da se spreči moguća eskalacija sukoba na Kosovu.

„To je pokušaj Evropske unije, odnosno Miroslava Lajčaka da se nekako vratimo dijalogu koliko je to moguće imajući u vidu opstrukciju Prištine i ponašanje poslednjeg puta kada je sazvao sastanak, a zatim i njihovo neodustajanje od mera i akcija koje sprovode bez obzira na primedbe koje dolaze iz Vašingtona i Brisela i bez obzira na pokušaje posrednika da se dijalog ipak nastavi“, kaže Milivojević.

Naglašava da je ključni razlog Lajčaka i EU da se strane vrate dijalogu u sprečavanju moguće nove eskalacije sukoba.

„Ovo je pokušaj da se nekako vratimo dijalogu i što je još važnije, pokušaj posrednika Evropske unije da ne dođe do šire eskalacije koja je na vidiku imajući u vidu mere i akcije oko dinara i ono što se dešava srpskom narodu na terenu“, smatra Milivojević.


Ipak nije siguran koliko će takav sastanak doneti rezultata u napretku dijaloga.

„Utisak je da prištinska strana neće menjati svoj stav, da je Kurti odlučan u sprovođenju politike i oko dinara i oko svega ostalog. To vidimo i preko najnovijih hapšenja i preko represije koja je stalno prisutna. Nema nikakvih reakcija na ono što se srpskom narodu sada dešava na terenu. Nemaju mogućnost normalnog života, funkcionisanje institucija: zdravstva, obrazovanja itd. Tu ne očekujem nikakvu promenu. Sve i dalje zavisi od toga kako će se ponašati Vašington i Brisel“, izričit je Milivojević.

Dodaje da ne treba izgubiti iz vida činjenicu da slede izbori za Evropski parlament.

Zbog toga, ističe, Lajčak pokušava da spasi obraz glavnog posrednika u pregovorima, odnosno Evropske unije.

„Ovo treba imati u vidu i pred predstojeće izbore u EU, spasavanje obraza glavnog posrednika, a to je Evropska unija imajući u vidu da su svi poslednji sastanci bili neuspešni i da oni praktično završavaju mandat neuspešno. To je ključna stvar“, kaže Milivojević.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR