Glas Javnosti

POČELA SVEČANOST POLAGANJA ZAKLETVE: Ovo su reči koje Vučić izgovora pred poslanicima (FOTO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Posebna sednica parlamenta zakazana je za 11 sati, a posebnoj sednici Skupštine prisustvovaće predstavnici Vlade Srbije, Republike Srpske, pravosuđa, vojske i policije, verskih zajednica kao i 75 predstvnika diplomatskog kora.

Vučić se pred inauguraciju obratio okupljenim građanima.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić se pre polaganja zakletve obratio okupljenima ispred Skupštine.

- Poštovani građani Srbije, veliko vam hvala što smo i danas zajedno. Posebno hvala ljudima koji su sa Kosova i Metohije danas ovde sa nama. Za mene nema veće časti, ponosa, ali i veće obaveze da vodim najlepšu zemlju na svetu, a to nikada ne bih mogao bez vas, bez vaše podrške, snage i pomoći. Dobili smo milion i 500 hiljada glasova više od onih koji su pokušavali da nas pobede. Dobili smo, jer narod ne možete da prevarite - rekao je Vučić.

U Skupštini Srbije počela je svečana ceremonija inauguracije predsednika Srbije, koji je dočekan velikim aplauzom. Svečanoj sednici prisustvuju brojne zvanice, kojima se na početku obraća predsednik aktuelnog saziva Skupštine Srbije Ivica Dačić.


On je pročitao izveštaj Republičke izborne komisije po kom je Vučić pobedio u prvom krugu predsedničkih izbora, osvojivši preko dva miliona glasova, čime je osigurao drugi petogodišnji mandat.



Tekst zakletve naveden je u Ustavu, a glasi:

"Zaklinjem se da ću sve svoje snage posvetiti očuvanju suverenosti i celine teritorije Republike Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju kao njen sastavni deo, kao i ostvarivanju ljudskih i manjinskih prava i sloboda, poštovanju i odbrani Ustava i zakona, očuvanju mira i blagostanja svih građana Republike Srbije i da ću savesno i odgovorno ispunjavati sve svoje dužnosti".

Zakletva koju predsednik polaže još jedan je garant da je Kosovo i Metohija sastavni deo Srbije i predsednik se eksplcitno zaklinje da će čuvati južnu pokrajinu kao sastavni deo zemlje.

Za prvi mandat, Vučić je zakletvu položio na Ustavu i Miroslavljevom jevanđelju, najstarijoj srpskoj knjizi.

Vučić je 3. aprila pobedio u prvom krugu redovnih predsednčkih izbora sa 58,59 odsto ukupnih glasova izašlih birača.

Prvi mandat je započeo 31. maja 2017. godine, kada je svečano položio zakletvu u Domu Narodne skupštine.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR