Glas Javnosti

PETKOVIĆ: Beograd počeo sa diplomatskim razgovorima da bi sprečio ukidanje platnog prometa Srbije na Kosovu i Metohiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Beograd je počeo sa diplomatskim razgovorima i sastancima sa bankarskim sistemom kako bi sprečio ukidanje platnog prometa Srbije na teritoriji Kosova i Metohije, izjavio je danas direktor vladine kancelarije za Petar Petković.

On je ocenio da je „pokušaj ukidanja platnog prometa Srbije na prostoru KiM jedna od najtežih jednostranih odluka kosovskog premijera Aljbina Kurtija, koja ima cilj egzodus srpskog naroda, i udara na opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji“.


„Kada hoćete nekome da ukinite plate, penzije, socijalna davanja, jasno je da želite da se obračunate sa srpskim narodom“, rekao je Petković.

Prema njegovim rečima, radi se o protivpravnoj odluci, a da prištinske vlasti „na divlje“ koriste evro, a proglašavaju dinar nezakonitim na Kosovu.

„Mi smo se snažno suprotstavili ovakvom gaženju prava srpskog naroda“, rekao je Petković dodajući da su medijski nastupi tim povodom samo deo aktivnosti.


(Foto: Jutjub)

On je podsetio na to da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u četvrtak u Davosu pričao o tome sa mnogim međunarodnim akterima.

„Ja svakako očekujem da se ispuni ono što je Lajčak rekao, a to je da se nada rešenju, da se neće završiti sa negativnim posledicama“, rekao je Petković.


Govoreći o inicijativi za smenu gradonačelnika četiri opštine na severu Kosova, Petković je rekao da je od 5. decembra kada je pokrenuta inicijativa nastala panika u Prištini i da su stalno prisutne opstrukcije prikupljanja potpisa za peticiju, koje je u toku.

Na pitanje o dijalogu u Briselu, Petković je rekao da je Beograd uvek posvećen dijalogu, a da su protiv dijaloga Bisljimi i Kurti.

Naveo je da Srbija još nije dobila nikakav poziv za sastanak.




Glas javnosti/R01S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR