Glas Javnosti

OPASNE PROVOKACIJE PRIŠTINE: Hoće da šalje KBS na sever Kosova i bez dozvole Kfora

Politika
Autor: Glas javnosti

U trenutku kada su sve oči uprte u Prištinu kako bi povukla poteze u pravcu deeskalacije na kojoj insistiraju SAD, EU i NATO, Ejup Maćedonci, novi tzv. "ministar odbrane" u tzv. "vladi" Aljbina Kurtija, poručuje da očekuje da će tzv. kosovske bezbednosne snage moći na sever i bez dozvole Kfora.

Za sagovornike Kosovo onlajna, Maćedoncijevo priželjkivanje KBS u sredinama sa većinski srpskim stanovništvom je opasno i ne doprinosi smirivanju krize, i nastavak je pritiska na kosovske Srbe, ali i na Beograd. 
Ukazuju i da su ostale poruke koje je Maćedonci poslao u prvom intervjuu koji je dao od dolaska na mesto ministra odbrane očigledno odabrane da budu u funkciji konstantnih provokacija Prištine. 

Maćedonci je, naime, napravio paralelu između KBS i OVK, u kojoj je bio jedan od komandanata, a poručio je i da će "KBS biti spremne da brane Kosovo kada to postane neophodno". Nije propustio ni da govori "o bazama koje Srbija ima u blizini Kosova" i koje KBS "drže budnima".

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je da u trenutku kada Kurti svakodnevno potpiruje sukobe i izaziva tenzije i provokacije na severu, poruka Maćedoncija - da će KBS uskoro delovati i na prostoru severa Kosova, ne može da se drugačije shvati nego kao otvorena pretnja. Petković je podsetio na garancije iz 2013. godine, generalnog sekretara NATO Andersa Fog Rasmusena, kao i na garancije koje je 28. decembra prošle godine dao NATO, a po kojima KBS ne mogu na sever bez njihove saglasnosti.

Bivši šef diplomatije SRJ Vladislav Jovanović kaže da je pominjanje mogućnosti da se KBS vrati na sever u situaciji podignutih tenzija  i kada se ulažu napori u pravcu deeskalacije bacanje "žiške u vatru".

"Nije toliko važno šta izjavljuju predstavnici Prištine nego šta će o svemu tome reći njihovi roditelji sa Zapada i koliko daleko će im dopustiti da idu. Oni vrlo dobro znaju da je to provokacija i bacanje žiške u vatru, ali očigledno procenjuju da je sada trenutak da se pojača sveobuhvatni pritisak na Srbiju i Srbe sa Kosova, koji neće da prelazi granicu dozvoljenog ali da može da nas natera da smekšamo i konačno prihvatimo svršen čin nezavisnog Kosova", kaže Jovanović.




To što Maćedonci priželjkuje da KBS može da se samovoljno kreće po severu u trenutku kada se očekuje da Priština preuzme korake u pravcu deeskalacije na koje se obavezala, Jovanović vidi kao "gradaciju eskalacije koju kreira Kurti".

"On stalno iznosi stavove i vuče poteze koji su za stepen više iritantni, zapaljujući i uznemiravajući, i za Srbe na Kosovu i za Beograd. Očekivanje je da bi to moglo da izvuče iz ravnoteže bilo Srbe na Kosovu ili sam Beograd i da oni to protumače kao nešto što se više ne može trpeti i da u skladu sa tim reaguju. A onda da optuže srpsku stranu za glavnog krivca za nestabilnosti i krize. To za sada nadgleda Zapad, na čelu sa SAD i Kfor, i ne dozvoljavaju da te provokacije koje stižu iz Prištine pređu granicu nekontrolisanog stanja", ističe on.

Ukazuje i da je Maćedonci priznao da je na snazi dogovor Kosova i NATO po kojem KBS ne sme na sever bez dozvole komandanta Kfora.

"Ali odmah zatim dodaje da se nada da će se to uskoro promeniti, uz nove političke dogovore. Nije zanemraljivo ni to što je, praktično u istom paketu sa odlaskom KBS na sever, pomenuo i OVK, čiji je pripadnik bio, ukazujući da ga je ta teroristička organizacija oblikovala i da je u osnovi svega. I to je još jedna provokacija. Mada je i bez njegovih poruka očigledno da su KBS preimenovana OVK. Ona je zaledila svoje terorističke aktivnosti, ali su ostali na snazi njeni politički ciljevi, koje sad treba da se sprovedu i uz pomoć KBS - Kosovo samo za Albance, Kosovo van Srbije", navodi Jovanović.



Glas javnosti/Kosovo onlajn

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR