Glas Javnosti

NEMA PRIZNANJA TZV. KOSOVA: Srbi iz pokrajine ponovo glasaju u centralnoj Srbiji – Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu

Politika
Autor: Glas javnosti

Republička izborna komisija (RIK) konstatovala je večeras da ne postoje uslovi da se na Kosovu i Metohiji sprovedu srpski parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 17. decembar, tako da će birači moći da ostvare svoje pravo u Vranju, Kuršumliji, Raški i Tutinu.

Potvrda stiže samo dan nakon što se direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju obratio RIK-u, upravo sa navodima o nemogućnosti održavanja izbora na Kosovu, a zbog, kako je kazao, „uslovljavanja Prištine priznanjem Kosova“.

Lokalne samouprave odrediće naknadno na kojim biračkim mestima će građani sa Kosova glasati, prenosi agencija Beta.

Kako je rekao predsednik RIK-a Vladimir Dimitrijević, oni su Kancelariji za Kosovo i Metohiju uputili dopis o načinima da se omogući glasanje.

„Obavešteni smo od Kancelarije da nije moguće realizovati izborni postupak na Kosovu koji bi bio u skladu sa zakonskim propisima, jer privremene prištinske institucije na čelu sa Aljbinom Kurtijem glasanje uslovljavaju priznanjem samoproglašene nezavisnosti Kosova i odbijaju da obezbede delovanje OEBS-a koji asistira u izborima još od 2012. godine“, rekao je Dimitrijević.

Član RIK-a Nemanja Stanković predložio je da se RIK obrati Vladi Srbije kako bi se obratila UNMIK i ostalim organima, te da se „ne odreknu olako glasanja na Kosovu“.



Drugi član RIK-a, Miroslav Vasić, rekao je da nije jasno kome se Kancelarija za KiM obratila i kakav je odgovor dobila, ali da postoje međunarodni garanti raznih sporazuma i da ne treba preći olako preko ovog izmeštanja biračkih mesta.

Još jedna predstavnica Republičke izborne komisije, Željka Radeta, podsetila je da je do 2022. OEBS imao ulogu u izborima, a da sada više nema.

Kazala je i da je Kancelarija za KIM navela razloge u svom dopisu o tome zašto nema mogućnosti da se izbori održe i da je odluka o izmeštanju glasanja „jedina ispravna i moguća“.

Podsetimo, Vlada Srbije, odnosno Kancelarija za KiM, obratila se nedavno OEBS-u sa zahtevom da omogući organizaciju glasanja na teritoriji Kosova.

OEBS je potom izrazio spremnost da izvrši operaciju „prikupljanja glasova“ pod istim uslovima kao i za prethodne izborne procese, ali i naveo da je za tako nešto potrebna saglasnost Prištine.

Priština, odnosno kosovski premijer, međutim, u pismu ovoj organizaciji je pre nekoliko dana naveo da je uslov za održavanje izbora da postoji poseban dogovor.

Naglasio je da ovaj sporazum treba da inicira Srbija kao zainteresovana strana, i da mora da se „zasniva na suverenitetu i nezavisnosti Kosova“.

Ujedno je juče šefu OEBS-a na Kosovu, Majklu Devenportu kazao da „bez međudržavnog sporazuma sa Srbijom neće biti dozvoljeno organizovanje srpskih izbora na Kosovu“.

Istog dana, međutim, direktor Kancelarije za KiM uputio je pismo Republičkoj izbornoj komisiji Srbije, navodeći da je zbog, „neprihvatljivog uslovljavanja od strane kosovskog premijera priznanjem Kosova“, nemoguće održati izbore na teritoriji Kosova.

Na iznenadnom sastanku u Raški, par sati kasnije, o tome je lično obavestio i političke i institucionalne predstavnike Srba sa KiM, ali je sa njima i razgovarao o daljim koracima „kako da se Srbima omogući da iskoriste građansko pravo da glasaju“.



Ovo će biti drugi izborni proces koji organizuje Srbija, a na kojem Srbi sa Kosova neće moći da glasaju u mestima u kojima imaju prebivalište.

Oni su 3. aprila prošle godine predsednika i novi saziv parlamenta birali takođe u jednom od četiri grada u centralnoj Srbiji: Raški, Tutinu, Bujanovcu i Kuršumliji.

Odluci o ovakvom načinu glasanja prethodila je slična situacija.

Tada su vođeni pregovori posredstvom međunarodnih zvaničnika, ali je Priština odbila predlog Kvinte, uz zahtev da im se srpska vlada obrati zvaničnim putem sa molbom za održavanje izbora.

Srpski predsednik je odbio ovakav zahtev, jer bi, usled pristanka, kako je on protumačio, to značilo da je Srbija priznala Kosovo.

Srbi sa Kosova samo tri meseca ranije, odnosno januara 2022. godine takođe nisu mogli da glasaju na Kosovu i Metohiji. 


Glas javnosti/B01S/KoSSev

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR