Glas Javnosti

NATO ŠALJE DODATNE SNAGE NA KOSOVO: Zabrinut zbog rastućih tenzija

Politika
Autor: Glas javnosti

NATO je saopštio danas da je odobrio slanje dodatnih snaga zbog trenutne situacije na Kosovu i Metohiji. Za sada se ne zna o kom broju vojnika se radi.

Kako je navedeno u saopštenju, NATO je zabrinut zbog situacije na severu Kosova i Metohije, a "saveznice su izrazili duboku zabrinutost zbog rastućih tenzija".
- NATO misija KFOR održava vidljivo i agilno prisustvo širom Kosova. Uvek ćemo preduzeti sve neophodne radnje da održimo bezbedno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve ljude koji žive na Kosovu. To radimo nepristrasno u skladu sa našim mandatom UN - navodi se u saopštenju koje potpisuje generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

 

Kako se navodi, "od maja je pojačano prisustvo i držanje KFOR-a".

- Severnoatlantski savet je samo juče ovlastio dodatne snage za rešavanje trenutne situacije. Uvek ćemo nastaviti da se staramo da naš komandant ima resurse i fleksibilnost neophodne da KFOR ispuni svoj mandat. Spremni smo da izvršimo dalja prilagođavanja položaja KFOR-a prema potrebi - naveo je on u saopštenju.


Dodaje se da KFOR nastavlja blisko sarađuje sa svim relevantnim akterima u Beogradu i Prištini, kao i sa Misijom EU za vladavinu prava (EULEKS), OEBS-om, Misijom UN na Kosovu i diplomatskom zajednicom.

- Pozivamo sve strane na hitnu deeskalaciju. Nastavljamo da apelujemo na Beograd i Prištinu da se angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, kao jedinom načinu za rešavanje otvorenih pitanja i postizanje rešenja koja poštuju prava svih zajednica. Ovo je ključno za trajnu bezbednost na Kosovu i stabilnost u regionu - ističe se.

Glas javnosti/B06S

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR