Glas Javnosti

NAJVEROVATNIJE POSLEDNJA SEDNICA OVOG SAZIVA SKUPŠTINE SRBIJE: Na dnevnom redu 60 tačaka

Politika
Autor: Glas javnosti

Poslanici Skupština Srbije počeli su prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja, na čijem dnevnom redu je čak 60 tačaka,

Među njima je Predlog zakona o budžetu za narednu godinu i predlozi medijskih zakona. Ova sednica bi prema najavama, trebalo da bude prva i poslednja u jesenjem zasedanju, jer su novi parlamentarni izbori najavljeni za 17. decembar.

Prema predlogu budžeta, planirano je povećanje plata u javnom sektoru od 10 odsto, minimalne zarade za 17,8 odsto, i povećanje penzija po švajcarskoj formuli od 14,8 odsto. Predviđene su i kapitalne investicije od 600 milijardi dinara, a u poljoprivredu 118 milijardi.

Fiskalni savet ocenio je ranije da je deficit budžeta Srbije planiran za 2024. godinu previsok, jer iznosi 1,7 milijardi evra, ili 2,2 odsto bruto domaćeg proizvoda Srbija će, prema analizi Fiskalnog saveta, morati u sledećoj godini da se zaduži za oko 6,5 milijardi evra, od čega je 1,7 milijardi za finansiranje budžetskog deficita i 4,8 milijardi za refinansiranje starog duga koji dospeva na naplatu.


Poslanici će na ovoj sednici razmotriti i predloge zakona o javnom informisanju i medijima i zakona o elektronskim medijima, čijim će usvajanjem država preko Telekoma ponovo moći legalno i zvanično da bude vlasnik medija.

Na dnevnom redu su i zakoni o katastru, leks specijalis o Ekspu 2027 i set finansijkih zakona.
Poslanici će razmatrati izmene Zakona o duvanu, zakoni iz oblasti zdravstva, prosvete, poreske politike.

Na dnevnom redu je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama, o Ustavnom sudu, o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, kao i više međunarodnih sporazuma o zajmovima.

Biraće se i članovi Nadzornog odbora za izbornu kampanju, članovi Republičke komisije za energetske mreže i jedan član Veća Agencije za sprečavanje korupcije.

Sednica je počela intonirmanjem himne.

Glas javnosti/N01S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR