Glas Javnosti

MINISTAR SELAKOVIĆ: Od sad, uz vojne počasti obeležavaćemo i godišnjicu Javorskog rata

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nikola Selaković je na obeležavanju 147. godišnjice Javorskog rata i Кalipoljske bitke u srpsko – turskim ratovima, najavio da će se od ove godine i ovaj dan obeležavati uz vojne i državne počasti.

Selaković je istakao da je planina Javor vekovima predstavljala kapiju spasa za Srbe koji su iz Crne Gore i iz Hercegovine „od turskog zuluma bežali u slobodu“, te  da je slobodi i tada i danas „bilo ime Srbija“, navedeno je u saopštenju.

„Malo ljudi u Srbiji zna za Javorski rat i za nas je obaveza da njihove žrtve učinimo smislenim, jer posle Javorskog rata i Drugog srpsko-turskog rata, Кneževina Srbija je jedini put u istoriji novovekovne Srbije popisala sve žrtve tih ratova po imenu, prezimenu, mestu porekla“, rekao je Selaković.

Ministar je podvukao da je u planu da nedaleko od tog mesta prođe i autoput, koji će do Požege produžiti ka Dugoj poljani, i dodao da će tada biti važno da se svakom ko krene od Subotice prema Crnoj Gori, preko Novog Sada, Zrenjanina, Beograda, ukaže šta se ovde nalazi.

Bitke za Javor i oko te planine, 1876. godine, bile su deo velikog sukoba sa Turskom u koji je Srbija ušla zbog strahotnih represalija okupatorske vojske nad srpskim življem u Bosni, zbog Hercegovačkog ustanka.

Glas javnosti/B04S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR