Glas Javnosti

LAJČAK: Ima napretka u primeni nekih dogovora Beograda i Prištine

Politika
Autor: Glas javnosti

Specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak je ocenio da normalizacija odnosa treba da podstakne prospekt članstva u EU..

"Ne možemo postići normalizaciju ako nema jasne vizije kako da to povežemo sa evropskim procesom", izneo je Lajčak nastupajući na forumu o Zapadnom Balkanu koji je organizovao briselska organizacija "Prijatelji Evrope".

Govoreći o procesu kojim posreduje skoro četiri godine, Lajčak je ocenio da se radi o pitanju od strateškog značaja.

Potvrdio je da su Beograd i Priština napredovali u nekim pitanjima i nagovestio je da će se ubrzo okončati dosije energetike, da ima pomaka i po pitanju registarskih tablica, po pitanju nestalih, lokalnih izbora na severu kao i u koracima ka sprovođenju sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.


Istakavši kako je u redovnom kontaktu sa stranama, upozorio je da Kosovo i Srbija moraju imati na umu i politički kalendar jer se približavaju evropski izbori. Prema njemu bilo bi mudro da strane ne čekaju predizbornu kampanju u Evropskoj uniji.

Od aprila 2020. godine Miroslav Lajčak posreduje u dijalogu o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije. Njegov mandat je bio da postigne sa stranama sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa.

Glas javnosti/RSE

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR