Glas Javnosti

KONGRES SAD SPREMA ZAKON PROTIV KURTIJA: Nema ZSO - nema dolara!

Politika
Autor: Glas javnosti

Sjedinjene Američke Države (SAD) čini se, hvataju novi zalet i spremaju još jedan ozbiljan pritisak na prištinskog premijera Aljbina Kurtija, i to kroz zakon koji će se naći pred američkim Kongresom.

Predložila ga je kongresmenka Klaudija Teni, a suština je da se Priština uslovi da bez Zajednice srpskih opština (ZSO) - nema novca! Analitičari ocenjuju da ta inicijativa predstavlja i zvaničan stav Amerike i da može biti zamajac za unapređenje odnosa Beograda i Prištine.
.
U Predlogu zakona se, između ostalog, pominje diskriminacija Srba na Kosovu na razne načine, nesprovođenje Briselskog sporazuma od strane Prištine, i navodi da, bez obzira na bilo koju drugu zakonsku odredbu, nikakva pomoć SAD ne bi trebalo da bude dodeljena ili na drugi način stavljena na raspolaganje kosovskoj vladi dok ne ispuni uslove.

Ipak, pitanje je koliko ovaj predlog zakona može da utiče na Kurtija?

"Dodatni pritisak"

Ivan Vujačić, nekadašnji ambasador u SAD, kaže da je inicijativa američke kongresmenke korisna jer predstavlja dodatni pritisak na Prištinu.

- To je, na kraju krajeva, i zvaničan stav SAD. Oni su dosta bili uznemireni Kurtijevom "tvrdoćom" da ne preduzme bilo kakve korake u tom pravcu. Kongresmenka Teni je članica Srpskog kokusa, koji nije lobi grupa, već neformalna grupa kongresmena koji pokazuju interes za neki deo sveta ili neki problem. Sama činjenica da je ona u Srpskom kokusu pokazuje da ima veća znanja i razumevanja za situaciju u ovom delu sveta, pre svega kada je reč o Srbiji, a samim tim i Kosovu. Tako da je to jedna korisna inicijativa u smislu pritiska na albansku stranu - rekao je Vujačić za "Kosovo onlajn".


(Foto: Jutjub)

Donošenje zakona u američkom Kongresu je vrlo komplikovano


Dodaje i da inicijativa skreće pažnju na problem koji postoji - nefleksibilnost Kurtija kada je, pre svega, reč o ispunjavanju zahteva iz ovog dokumenta o formiranju ZSO. Međutim, Vujačić ne veruje da će takav zakon da bude usvojen.

- Donošenje zakona je vrlo komplikovano. Možda je bilo bolje da se ide na stavljanje amandmana na aproprijacije koje inače zvanično američka vlada daje Kosovu. Možda bi to bilo efektnije, mada je pitanje da li bi i to prošlo. U svakom slučaju, potez kongresmenke Teni je dobra inicijativa za skretanje pažnje na ovaj problem - navodi Vujačić.

"Dobar zamah"

Stevan Nedeljković, docent Fakulteta političkih nauka, ističe da su "Klaudija Teni koja dolazi iz Republikanske partije i demokrata Erik Svolvel u ovom trenutku među najvećim prijateljima Srbije u Kongresu SAD". Kaže da inicijativa može da bude dobar zamah za unapređenje dijaloga Beograda i Prištine.


(Foto: Jutjub)

Inicijativa Teni bi mogla da bude zamajac dijalogu Beograda i Prištine

- S druge strane, to je vraćanje na politiku "štapa i šargarepe" kada je reč o Prištini. Ako ne ispunjavate obaveze zna se šta možete da očekujete. To nije "batinjanje", ali jeste uskraćivanje pomoći koju ste imali do sada. To je drastičan zaokret, i treba to naglasiti, u odnosu na politiku koja je postojala ranije. Pogotovo 2008. godine kada je podrška je SAD Prištini bila gotovo pa bezgranična. I to je, po mom sudu, nešto što bi trebalo da nas raduje - smatra Nedeljković.

Šta piše u predlogu kongresmenke Teni

U Predlogu zakona iza koga je stala Teni, navodi se da su "SAD obezbedile Kosovu više od dve milijarde dolara pomoći od 1999. godine, dok je Kosovo više puta diskriminisalo Srbe".

Takođe, piše da "diskriminacija koju sprovodi Priština obuhvata oduzimanje automobila sa srpskim registarskim tablicama, skidanje odeće sa srpskim natpisima sa Srba; uznemiravanje Srba od strane Kosovskih bezbednosnih snaga, predrasude prema Srbima u državnoj službi i na tržištu rada, uskraćivanje pravičnog javnog suđenja i dugotrajne pretpretresne kazne, kao i neizvršavanje sudskih presuda u korist Srba, posebno u imovinskim sporovima".



Navodi se i da odbijanje Kosova da podrži Briselski sporazum iz 2013. doprinosi destabilizaciji regiona i povećanju tenzija na Balkanu.

Kongresmenka Klaudija Teni predložila je zakon o podršci Briselskom sporazumu u američkom Kongresu.

- Vlada Kosova treba da ispuni uslove, da sprovede Briselski sporazum iz 2013. godine, uključujući stvaranje ZSO, da Specijalna policija bude uklonjena sa severa Kosova, da se održe novi izbori za gradonačelnike na severu, da se zaustavi uzurpiranje privatne imovine Srba, poput automobila i odeće, da se poštuje sloboda političkog izražavanja za sve etničke grupe na Kosovu - navodi se u predlogu kongresmenke.

Glas javnosti/B06S/Kosovo onlajn


BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR