Glas Javnosti

GODINAMA PRIMALI PLATE, A NISU DOLAZILI NA POSAO?! Obustavljena isplata zarada za 48 radnika

Politika
Autor: Glas javnosti

Na platnom spisku je 48 lica i nema dokaza da su nastavili da rade na radnom mestu za koje su plaćeni, izjavio Silja.

Od 2013. do 2019. godine, 48 ljudi je navodno šest godina u školama Severne Mitrovice primalo plate bez odlaska na radna mesta, a za to je, prema rečima zvaničnika ove opštine, ovih 48 radnika plaćeno iz budžeta opštine 32.083,90 evra mesečno, odnosno 385.006,80 evra svake godine, rekao je za Kallxo Visar Silja (Syla), šef kabineta gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica.

„Na platnom spisku je 48 lica i nema dokaza da su nastavili da rade na radnom mestu za koje su plaćeni. Reč je o ugovorima u: predškolskom vaspitanju i obrazovanju, osnovnom obrazovanju i srednjem obrazovanju“, rekao je Silja.

On je dodao da su takvi ugovori izdati od 2013. do 2019. godine.

„Ovakvi ugovori su izdavani godinama, tačnije od 2013, a to su: 2013 – dva ugovora, 2014 – dva ugovora, 2015 – tri ugovora, 2017 – 9 ugovora, 2018 – 23 ugovora, 2019 – 21 ugovor“, kazao je.

On je dodao da su ukupne isplate za ova lica 32.083,90 evra mesečno, što u toku godine čini iznos od 385.006,80 evra.

Dalje, šef kabineta gradonačelnika u Opštini Severna Mitrovica kaže da je doneta odluka da se ovim ljudima obustave plate.

„U prvom mesecu nove vlade doneta je odluka o obustavljanju plata, pošto korisnici ovih ugovora nisu uspeli da dokažu kontinuitet na radnom mestu. Ne postoji lice koje je plaćeno iz budžeta opštine i koje nije redovno na radnom mestu“, kazao je.

Na pitanje koje su mere preduzete prema ovim licima, on je rekao da se predmet upućuje na privredni prestup u policiji, a potom i u Tužilaštvu.

„Slučaj se vodi u privrednim prestupima, privredni prestupi su upućeni Tužilaštvu“, naveo je Silja.

Valjon (Valon) Preteni, portparol Osnovnog tužilaštva u Mitrovici, rekao je da su dobili prijavu o tome i dodao da će se postupati po zakonu.

„Iz Specijalnog tužilaštva Republike Kosovo, u nadležnost Osnovnog tužilaštva u Mitrovici delegiran je informativni izveštaj sa informacijama koje je iznela Kosovska policija, a koje su prosleđene STRP, sa zahtevima za uklanjanje ugovora za poslove, lekare, medicinske sestre i nastavnike. Sa tim u vezi, biće preduzete mere u skladu sa zakonom“, rekao je Preteni za Kallxo.

Takođe, Silja je rekao da određeni broj ugovora koji su raskinuti, pripadaju primarnom i sekundarnom zdravstvu, prenosi portal Kossev.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR