Glas Javnosti

EKSTREMISTI: Rama prihvatio igru Kurtija, nadmeću se ko će da vodi radikalniju politiku (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Marko Blažić iz Centra za društvenu stabilnost ocenjuje da je albanski premijer Edi Rama zarad političkih poena prihvatio igru tzv. kosovskog premijera Aljbina Kurtija da se nadmeću oko toga ko će da vodi ekstremniju politiku i ko će da se promoviše za lidera Albanaca na Balkanu.

Blažić tako komentariše nedavnu izjavu albanskog premijera da će Albanija stajati uz tzv. Kosovo čak i ako stvari dođu dotle da se više ne priča, već da se koristi oružje i da je svaki napad na Kosovo - napad na Albaniju.

„Posle onog skupa u Tetovu kada se Aljbin Kurti promovisao za lidera ’velike Albanije“ i svealbanca, kako oni to nazivaju, da će on konačno ispuniti san Prizrenske lige o ’velikoj Albaniji’, Edi Rama je primoran i, nažalost, vidimo da je prihvatio igru Aljbina Kurtija da se nadmeću ko će da vodi ekstremniju politiku, jer takva politika ima podršku kod albanskog stanovništva kako na prostoru Kosova, ali i na prostoru Severne Makedonije i Albanije. Rama je bio primoran da prihvati ovakvu igru zarad političkih poena i trke koja je sad već evidentna - ko će da se promoviše za lidera Albanaca na Balkanu, da li će to biti Aljbin Kurti ili Edi Rama“, smatra Blažić.

On ukazuje da je ova izjava Rame i istorijski potkrepljena, jer su, kaže, 1999. godine albanske regularne snage pružale podršku agresiji na SRJ.


Blažić, međutim, ističe da je apsurdno komentarisati neki rat zbog prisustva snaga Kfora na terenu. 

„Srbija nikada nije iskazala želju da vojnim putem rešava pitanje KiM i to je više puta dokazano. Nijedne pregovore nismo odbili iako je Briselski sporazum prekršen i iako Zajednica srpskih opština nije formirana više od 11 godina. I dalje smo svesni da je bolje pregovarati 100 dana nego jedan dan voditi rat. Aljbin Kurti je taj koji želi etnički čisto Kosovo i on se trenutno odlučio za model tihe ’Oluje’.

Međutim, vidimo naoružavanje Kosovskih bezbednosnih snaga i da je u nekoj perspektivi formiranje tzv. vojske Kosova njegova želja i da možda on vidi da bi sa modela tihe ’Oluje’ prešao na nasilno etničko čišćenje prostora KiM. Te svoje želje on reflektuje nekim ’opravdanjima’ da će Srbija izvršiti agresiju“, kaže Blažić.

Situaciju dodatno usložnjavaju, dodaje, geopolitičke okolnosti jer Aljbin Kurti konstantno govori i pravi paralelu rata između Rusije i Ukrajine i toga da bi Srbija mogla da pribegne tako nečem.

„Govori da je Vučić ’mali Putin’ na Balkanu i da smo mi ruska baza na Balkanu, a što ništa nije utemeljeno u realnosti i činjenicama. Ali, ta retorika je prijemčiva za albansko stanovništvo u našoj južnoj pokrajini i to njemu nesporno donosi političke poene“, zaključuje Blažić.


Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR