Glas Javnosti

DIREKTOR VOJNE OBAVEŠTAJNE SLUŽBE: Delovanje prištinskih vlasti i dalje najveća pretnja za Srbiju i Srbe na Kosovu i Metohiji

Politika
Autor: Glas javnosti

Delovanje vlasti u Prištini i dalje predstavlja najveću bezbednosnu pretnju za Srbiju i za Srbe na Kosovu, kazao je direktor Vojnoobaveštajne agencije (VOA) general - major Zoran Stojković u intervjuu za "Odbranu" dodajući da VOA najviše vremena i energije ulaže upravo na prikupljanje saznanja o sve agresivnijem albanskom faktoru.

Stojković navodi da iako prištinske bezbednosne strukture ne predstavljaju značajniji izazov za Vojsku Srbije, njihovo konstantno opremanje savremenim naoružanjem i obuke koje prolaze pripadnici tih formacija ukazuju na to da će u narednom periodu ta pretnja biti prisutna.

"Imajući u vidu strano prisustvo, tradicionalnu zatvorenost albanskih zajednica, kao i najozbiljniju eskalaciju bezbednosne situacije od pogroma nad srpskim stanovništvom 2004. godine, angažovali smo značajne obaveštajne resurse na tom području.

Svakim danom srpskom stanovništvu je sve teže budući da je osnovna strategija Prištine konstantno podizanje tenzija i stvaranje uslova za etnički čisto Kosovo i Metohiju, što Republika Srbija nikako neće dozvoliti", precizira direktor VOA.


(Foto:  Ministarstvo odbrane)

General-major Stojković ističe i da u službi nema mesta za ljude koji, kako kaže, "ne nose Kosovo i Metohiju u svom srcu i koji ne žive za dan kada će se srpska trobojka vijoriti širom srpske južne pokrajine".

Ističe da je povratak konvencionalnih sukoba na svetskoj sceni doveo do ubrzanja procesa naoružavanja i u regionu, a pitanja verske radikalizacije i delovanja terorističkih grupa takođe ostaju istaknuti zadaci agencije.

Takođe, kaže da je Srbija kao vojno neutralna zemlja na meti obaveštajaca i sa Zapada i sa Istoka.

"U okolnostima kada se za svako pitanje zahteva da istog trenutka izaberete stranu, svaki potez države koja želi da vodi nezavisnu politiku budno se prati", zaključuje Stojković.


Glas javnosti/Odbrana

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR