Glas Javnosti

DAČIĆ: Razočarani smo što se u Savetu bezbednosti UN nije čula istina o NATO agresiji na SRJ (VIDEO)

Politika
Autor: Glas javnosti

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da je Srbija razočarana što je u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija sprečeno da se čuje istina o zločinačkom NATO bombardovanju SR Jugoslavije pre 25 godina.

"Došli smo na poziv Saveta bezbednosti UN da raspravljamo o ovoj temi, jer smatramo da je na izuzetno važna za međunarodno-pravni poredak“, rekao je Dačić novinarima, nakon sednice na kojoj, kako se očekivalo nije prihvaćen zahtev Rusije da se raspravlja o Nato bombardovanju SRJ.

Dačić je istakao da se danas, kao što je i samo bombardovanje bilo presedan, i u Savetu bezbednosti desio presedan, koji se odavno u tom telu nije dogodio:

"Uvedeno je proceduralno glasanje o čemu su članice Saveta bezbednosti UN, verujem, trebalo ranije da odlučuju, a ne kad je sednica već počela“.

Dačić je zahvalio zemljama koje su otvoreno podržale zahtev da 25. godišnjica Nato bombardovanja nađe na dnevnom redu sednice – Rusiji, Kini i Alžiru, ali i onima koji to nisu uradili, jer, kako je rekao, mnoge su zemlje bile uzdržane, kako sebi ne ni nametnule problem sa velikim silama.


Mnoge, ipak, ukazao je Dačić, nisu želele da se govori o nečemu što očigledno ilustruje dvostruke standarde.

"I tada su govorili da je odluka nelegalna, ali potrebna zbog navodnih humanitarnih razloga. Kakvi su to razlozi bili, govori podatak da je izvšreno gotovo potpuno etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije“, poručio je Dačić.

Šef srpske diplomatije je upitao i da li je sada potrebna humanitarna intervencija protiv Prištine, kada se dešava ono čemu danas svedočimo.

"Kada se vrše zločini nad Srbima, a 14 odsto Srba je praktično proterano u nekoliko meseci. Kada Priština ne želi da uspostavi Zajednicu srpskih opština. Ali, se zato umesto intervencije, nagrađuje članstvom u međunarodnim organizacijama, poput Parlamentarne skupštine Natoa ili Saveta Evrope“, ukazao je Dačić.

Dodao je da mu je žao što su neke zemlje preuzele ulogu glasnogovornika onih koji izvršili agresiju na SRJ, ali da će sve što je želeo, a nije mogao da kaže na sednici, distribuirati svim medijima u zemlji i svetu.

„Sigurno je da je Nato agresija nelegalna sa aspekta međunarodnog prava. Upotreba sile u međunarodnim odnosima je nelegalna, kršenje je temeljnih principa međunarodnog prava i Povelje UN“, podsetio je Dačić.


(Foto: Jutjub)

Primetio je da su i same države članice Nato rekle da je akcija protiv SRJ bila nelegalna, ali legitimna „u cilju zaustavljanja navodne humanitarne katastrofe“.

"Cinično je da danas ne možemo u SB UN ni da govorimo, a pre 25 godina nisu ni pitali SB UN da li će da nas bombarduju. Pored bombi, ne možete ni da kažete ništa. To govori o međunarodnom poretku danas i pitanje je da li UN i Savet bezbednosti i dalje postoje“, poručio je šef srpske diplomatije.

Dačić je istakao i da samovoljna upotreba oružane sile nije dopuštena već je jedino moguća u strogo definisanim uslovima predviđenim Poveljom UN.

"Nato nije imao osnovu u međunarodnom pravu za agresiju, jer je svih ovih decenija u pitanju bila nelegalna borba za otcepljenje Kosova od Srbije i Jugoslavije“, rekao je Dačić.

Konstatovao je i da danas svi svedoče da svi u Savetu bezbednosti govore o teritorijalnom integritetu, ali ne i o teritorijalnom integritetu Srbije.


(Foto: Jutjub)

"Moguće je da se digne OVK, koja je bila na liniji terorističkih organizacija, a ona nije povela borbu za otcepljenje zbog Miloševića, vodili su je oni i za vreme Tita, i Prizrenske lige. Nekoliko vekova se vodi borba za otcepljenje i rušenje teritorijalnog integriteta Srbije“, rekao je Dačić i upitao:

"Kakvo je to etničko čišćenje izvedeno na Kosovu, ako je rezultat da je od 437 naseljenih mesta južno od Ibra, u kojima su živeli Srbi, potpuno etnički očišćeno 312? U Prištini je nekada živelo 40.000 Srba, danas nekoliko stotina… Je li to etničko čišćenje Albanaca ili Srba?“.

Ponovio je da je u Nato bombardovanju poginulo na stotine civila u SRJ.

"Poginulo je 2.500 civila, od toga 89 dece, kao i 1.031 pripadnika policije i vojske, koja nije napala drugu zemlju, nego je branila svoju. Ranjeno je 6.000 civila, od čega 2.700 dece. Izvedeno 2.300 udara, bačeno 22.000 tona projektila, među njima kasetne i bombe sa osiromašenim uranijumom“, ukazao je Dačić.


Dačić je ukazao i da je od 10. juna 1999. godine, kada je okončano Nato bombardovanje, izvršeno više od 9.000 etnički motivisanih napada na Kosovu.

"Od 10. juna 1999. godine, od dolaska NATO, do danas na Kosovu i Metohiji izvršeno je 9.407 etnički motivisanih napada na fizička lica i imovinu, u kojima je 666 Srba i drugih nealbanaca izgubilo život, povređeno je 1.471 osoba, kidnapovano 1.092, porušeno i spaljeno 33.411 kuća i stanova, oštećeno 232 verskih objekata i 63 kulturno-istorijskih spomenika", rekao je Dačić.

Dodao je da je uništeno i oštećeno 9.750 nadgrobnih spomenika na 275 srpskih grobalja.

Glas javnosti/Kosovo onlajn

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI




KOMENTAR